Το πλανό με τη δίαιτα δύο εβδομάδων όχι αυστηρά πρωτεϊνική που προτείνει η διαιτολόγος Κλειώ Δημητριάδου είναι ειδικά σχεδιασμένο για εργαζόμενα κορίτσια και θα σε κάνει να τα… χάσεις!
Δουλειά, deadlines, οικογένεια, γυμναστήριο, σπίτι και πάλι από την αρχή. Σου θυμίζει τίποτα όλο αυτό; Η καθημερινότητα μιας εργαζόμενης γυναίκας έχει τόσo πολλές απαιτήσεις, που ακόμα και μια προσπάθεια για προσεγμένη διατροφή μπορεί να φαίνεται βουνό. Αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μιας εργαζόμενης γυναίκας είναι ενέργεια και, μάλιστα, ενέργεια που να διαρκεί.
Ταυτόχρονα τα γεύματά της πρέπει να είναι εύκολα, να προετοιμάζονται γρήγορα το πρωί, να μεταφέρονται σε τάπερ ή εναλλακτικά να μπορεί να τα παραγγέλνει από κάπου. Για πολλές γυναίκες το πλάνο διατροφής τις ώρες του γραφείου περιλαμβάνει κυρίως αρκετούς καφέδες!
Όμως, αν δεν τρως φυσιολογικά και δεν κοιμάσαι επαρκώς, είναι σαν να πατάς το γκάζι σε ένα αυτοκίνητο που δεν έχει βενζίνη – όσο και να προσπαθήσεις δε θα πάρει μπροστά. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, θα πρέπει να φροντίσεις να ξεκουράζεσαι και να σχεδιάζεις προσεκτικά τη διατροφή σου.
Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεις τις υπερβολές, δεδομένου ότι μια δίαιτα που προβλέπει κάτω από τις 1.000 θερμίδες την ημέρα θα σε εξαντλήσει.
Επίσης, το διαιτολόγιό σου θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες, ώστε να παίρνεις τις βιταμίνες που χρειάζεσαι. Ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξεις πολύ είναι οι απλοί υδατάνθρακες και ειδικά η ζάχαρη.
Τα γλυκά και τα επεξεργασμένα δημητριακά σού δίνουν ενέργεια για λίγο και μετά σε ρίχνουν. Απευθύνονται, δηλαδή, σε ένα δρομέα που τρέχει 100 μέτρα και όχι σε ένα μαραθωνοδρόμο που χρειάζεται διάρκεια.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, λοιπόν, είναι αυτοί που θα σε βοηθήσουν να αντέξεις μες στη μέρα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ποσότητα του φαγητού: Αν φας μια τεράστια μερίδα, όσο υγιεινή και να είναι η επιλογή σου, είναι πολύ πιθανό να νυστάξεις.
Οι τροφές που θα σου δώσουν ενέργεια στο φουλ!
- Για να αντεπεξέλθεις στις περισσότερες δουλειές, χρειάζεσαι πνευματική διαύγεια και μνήμη, οι οποίες εξασφαλίζονται αρχικά από την επαρκή πρόσληψη σιδήρου. Ο τελευταίος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στο συκώτι, αλλά και στο ψάρι, το κοτόπουλο, το αβγό και τα όσπρια. Τα τρόφιμα αυτά, όπως και τα γαλακτοκομικά, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο ο οποίος βοηθά και στη συγκέντρωση.
- Η μνήμη ενισχύεται από τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία τα βρίσκουμε στα ψάρια και ιδιαίτερα στα λιπαρά (σολομός, πέστροφα, τόνος). Το φολικό οξύ ενισχύει τη σκέψη και μπορεί να προσληφθεί από τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το συκώτι.
- Εξίσου βοηθητικές είναι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B (πηγές της: δημητριακά, συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γάλα, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αβγό) και το μαγνήσιο (πηγές: πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, ψάρι, σόγια, αβοκάντο, μπανάνα, σοκολάτα, γιαούρτι).
- Τέλος, οι φυτικές ίνες, που τις βρίσκεις στις σαλάτες, θα σου επιτρέψουν να χορτάσεις και με μικρότερη ποσότητα. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που ακολουθεί.
Γράφει η Κλειώ Δημητριάδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΚΕΚ) (coachmydiet.wordpress)
Το είδαμε εδώ