Οι εποχές έχουν αλλάξει τόσο που έχουν γίνει πολύ πιεστικές. Όλο και πιο συχνά ακούμε να επισκέπτονται οι άνθρωποι ψυχολόγους αλλά και να ζητούν επειγόντως βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Ακόμη πιο συχνά βλέπουμε να έρχεται στις συζητήσεις η κρίση πανικού.
Ως παθουσα θα ήθελα να σας δώσω έναν οδηγό επιβίωσης. Για πάμε να δώσουμε μια λύση σε αυτό το τερατάκι με μικρά βήματα.
Ας ξεκινήσουμε με το να την αναγνωρίσουμε: Τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα είναι η δύσπνοια, εφίδρωση, ταχυκαρδία, αίσθηση απώλειας σταθερότητας (ζαλάδα), τάση λιποθυμίας, τρέμουλο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα.
Ψυχολογικά το άτομο που βιώνει την κρίση πανικού νιώθει πως θα χάσει τη δική του ζωή ή κάποιου αγαπημένου, δε μπορεί να συγκεντρωθεί και φοβάται πως δεν έχει έλεγχο του μυαλού του. Αφού την αναγνωρίσαμε τώρα ας προσπαθήσουμε να την λύσουμε.
Ξεκινήστε απλά.
Τη στιγμή που νιώθεις πως σε κατακλύζουν όλες οι άσχημες σκέψεις και φοβάσαι πως ίσως έρθει μια κρίση, παράτησε ότι κανείς και βγες έξω. Πάρε βαθιές ανάσες και διώξε ότι αρνητικό έρχεται. Ξέρω, εκείνη τη στιγμή, δυσκολεύεσαι να θυμηθείς ακόμα και το όνομα σου αλλά η βασική λύση του προβλήματος είναι η ψυχραιμία.
Συνέχισε κάνοντας κάτι πολύ απλό. Σε όλα τα προβλήματα που θεωρείς ότι έχεις, γιατί μια κρίση έρχεται όταν σκέφτεσαι ότι πρόβλημα έχεις, βάλε μια πιθανή λύση. Συγκεκριμένα, σκέψου τι θα μπορούσες να κάνεις για να λύσεις το καθετί. Έτσι θα αρχίσεις να παίρνεις μια ακόμη πιο βαθειά ανάσα βλέποντας πως όλα μπορούν να λυθούν. Και τώρα το tip αυτό που κι εγώ κάνω.
Απέφυγε να μένεις μόνος. Όταν νιώθεις πως είναι κοντά, σήκωσε το τηλέφωνο και πάρε κάποιον να σε βγάλει από το σπίτι. Με φίλους όλα είναι καλύτερα. Προσοχή όμως. Ένας ειδικός θα μπορούσε να σας βοηθήσει πολύ καλύτερα κι αν θεωρείτε πως τον χρειάζεστε μην μένετε άπραγοι. Απευθύνετε και στον Δήμο σας. Κάτι μου λέει πως θα ανακαλύψετε αυτό που χρειάζεστε.