Η συνταγή της ημέρας: Στριφτή σπανακοτυρόπιτα με γιαγιαδίστικη συνταγή

Η συνταγή της ημέρας: Στριφτή σπανακοτυρόπιτα με τη γιαγιαδίστικη συνταγή

Παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα με τη γιαγιαδίστικη συνταγή η πρόταση του ewoman για σήμερα! 
Πραγματικός θησαυρός η κυρά Σοφία (όνομα και πράμα!!) μαγειρεύει πάντα με μεράκι και αγάπη! 
Με μεγάλη της χαρά, μας εκμυστηρεύτηκε όλα τα μυστικά για το πώς ν' ανοίγουμε πετυχημένα φύλλα με σουρωτή.
Με τα φύλλα ανοιγμένα απ' τα χεράκια της σαν «βελούδινα σεντόνια», με τα πιο αγνά υλικά από τον κήπο της και με το μεράκι της η κυρά Σοφία, έφτιαξε μια πίτα μεγαλούργημα που μας έσπασε τη μύτη μέχρι να ψηθεί! 
Μια εκπληκτική και τραγανή σπανακοτυρόπιτα πραγματικά ασυναγώνιστη σε γεύση, ποιότητα και εμφάνιση! 

Υλικά: για τα φύλλα:
1 σουρωτή
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο 
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
αλεύρι όσο πάρει ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή κι ελαστική
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλωνΥλικά για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι (ίσως και λίγο παραπάνω)
1/2 φλιτζ ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα (ή και παραπάνω ανάλογα τις προτιμήσεις σας) 
2 κ.σ μαϊντανό
2 κ.σ άνηθο
1 κομμάτι τυρί (περίπου 300γρ) 
3 αυγά
αλάτι-πιπέρι
(προσοχή στο αλάτι στη γέμιση)
* Μη ξεχάσετε να λαδώσετε ελαφρώς το ταψί πριν απλώσετε τα στριφτάρια της πίτας και να χαράξετε την πίτα σε κομμάτια για να φεύγει ο ατμός.
* Χρόνος ψησίματος περίπου 1 ώρα στον αέρα στους 150 ο C.
 

striftispanak-ewoman

striftispanako-ewoman

striftispanak_-ewomanstriftispanak2-ewomanstriftispanak1-ewoman
Μυστικάκια: 
* Όσο πιο πολύ αφήσετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί», τόσο πιο εύκολα θ' ανοίγονται τα φύλλα ενώ το άνοιγμα με νισεστέ θα τα κάνει πιο ελαστικά. 
* Αν σας βγει ζουμερή η γέμιση προσθέστε λίγη τριμμένη φρυγανιά που θ' απορροφήσει τα υγρά.
Προσοχή όταν θ’ ανοίγετε το φύλλο στον «αέρα»,  να μη βάζετε νυχάκια λέει η κυρά Σοφία, να διπλώνετε τα δάχτυλα προς τα κάτω να μη σκίζεται το φύλλο! 

* Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του «Βοήθεια στο σπίτι» Δήμου Δοξάτου.