Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι στη γάστρα, η συνταγή του ewoman για σήμερα!
Μια παραδοσιακή συνταγή που στην περίοδο νηστείας, έχει την τιμητική της και στο σπίτι μας την λατρεύουμε μικροί και μεγάλοι, καθ' ότι είμαστε κλασικοί μακαρονάδες και μας αρέσουν τα ζυμαρικά σε κάθε εκδοχή και με όλα τα συνοδευτικά τους.
Μια συνταγή που απαιτεί να θυσιάσουμε αρκετό χρόνο στην κουζίνα αλλά σίγουρα η νοστιμιά της αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!
Το άρωμά της δε, παραπέμπει κατευθείαν σε σπιτικό φαγητό γιαγιάς!
Υλικά:
1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμ.
2 ξερά κρεμμύδια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 κ.γ. μπαχάρι
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 κούπα τριμμένες ντομάτες ή σάλτσα ντομάτας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γραμ. κοφτό μακαρονάκι
1 ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε καλά και το κόβουμε σε μπουκιές.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι τύπου γουόκ, ή πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να κοκκινίσει ελαφρά.
Πασπαλίζουμε με το μπαχάρι και το γαρίφαλο κι ανακατεύουμε να πάει παντού. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, πιπέρι καθώς και αρκετό ζεστό νερό, που να τα σκεπάζει.
Κλείνουμε με καπάκι κι αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Βγάζουμε τη κανέλα και μεταφέρουμε το φαγητό στη γάστρα (κατά προτίμηση πήλινη) και υπολογίζουμε η σάλτσα του να είναι περίπου 1.5 λίτρο δηλαδή 3:1 με το μακαρονάκι που θα ρίξουμε. Αλατίζουμε με προσοχή! (Αν το χταπόδι είναι φρέσκο είναι πιο αλμυρό κι ίσως δε χρειαστεί καθόλου.) Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).κι ανακατεύουμε πολύ καλά να μην κολλήσουν. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό.
Tip:
Όταν βράζουμε μικρά ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, κουσκουσάκι κ.λπ.) μέσα σε μια σάλτσα, πρέπει, σβήνοντας το φαγητό, να έχει αρκετό ζουμάκι για να μη λασπώσουν ή κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!