Η συνταγή της ημέρας: Κατσικάκι γεμιστό

Η συνταγή της ημέρας: Κατσικάκι γεμιστό

Σήμερα το ewoman φιλοξενεί την παραδοσιακή γιαγιαδίστικη συνταγή για κατσικάκι γεμιστό!
 
Πάσχα θα πει παράδοση κι επιστροφή στο χωριό. Οικογενειακά τραπεζώματα στην ύπαιθρο, παραδοσιακές συνταγές! Οι γιαγιαδίστικες συνταγές με τα μικρά ή τα μεγάλα μυστικά έχουν την τιμητική τους τις μέρες αυτές! 
Πραγματική αρχόντισσα στην κουζίνα της η γιαγιά Σοφία θα ετοιμάσει και φέτος με μαεστρία και μεράκι το πατροπαράδοτο γεμιστό κατσικάκι. 
Στα Κύργια Δράμας (προσφυγικό χωριό) από τα παλαιότερα χρόνια, οι νοικοκυρές και κυρίως οι Μικρασιάτισσες συνήθιζαν να μαγειρεύουν γεμιστό κατσικάκι ή αρνάκι για τις μέρες του Πάσχα!
Αφού το γέμιζαν και το έραβαν, το σκέπαζαν με ζυμάρι (ζμάρ) για να μην «αρπάξει»  και το έψηναν στον ξυλόφουρνο της γειτονιάς...
Όλο και σε κάποιο γειτονικό σπίτι υπήρχε φούρνος που από πολύ νωρίς το πρωί άναβαν οι άντρες με ξύλα από πουρνάρια και κληματόβεργες κι όλοι μαζί γινόταν μια όμορφη παρέα που έπιναν κι αστειευόντουσαν , μέχρι να ‘ρθει η ώρα ν' ανοίξει το φούρνο μια ελεύθερη κοπελίτσα καθώς το έθιμο «έλεγε»  ότι όποια κοπέλα ανοίξει το φούρνο θα παντρευτεί σύντομα...
Η γιαγιά Σοφία ακόμη και σήμερα φτιάχνει κατσικάκι γεμιστό αλλά το ψήνει στον ηλεκτρικό της φούρνο αν και υπάρχουν ακόμη ξυλόφουρνοι στο χωριό που τις μέρες της Λαμπρής παίρνουν φωτιά…
«Μυστικό»  που δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά αλλά και βοηθάει στο να στραγγίζεται το λίπος είναι οι κληματσίδες που απλώνει στο ταψί, πάνω στις οποίες τοποθετεί το κατσικάκι.
Δε θα πω τίποτα άλλο. Δείτε στο βίντεο πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο γεμιστό κατσικάκι! Ο λόγος στη γιαγιά Σοφία!

*Το έθιμο λέει να ανοίξει το φούρνο νέα κοπέλα ελεύθερη για να παντρευτεί!

katsikaki1-ewoman
*Το βίντεο είναι από το αρχείο του "Βοήθεια στο σπίτι Δήμου Δοξάτου".