Αδυνάτισε τρώγοντας. Μπορείς!

Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να αδυνατίσεις, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Μπορείς!

Αν με ρωτούσες πριν ένα χρόνο θα σου έλεγα ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς καλό φαγητό. Βέβαια και τώρα να με ρωτήσεις, πάλι το ίδιο θα σου απαντήσω. Αν και άλλο θα λέω και άλλο θα εννοώ.

Βλέπεις 10 μήνες μετά, 40 κιλά λιγότερα και 50% μείωση του λίπους πάνω μου, κάτι έχει αλλάξει.
Και δεν εννοώ το έξω μου, που όπως καταλαβαίνεις μια διαφορά την έχει. Και δύο μη σου πω. Εννοώ το μέσα μου. Το πώς βλέπω το φαγητό και κυρίως το πώς το αντιμετωπίζω.
Αν κοιτιέσαι στον καθρέφτη και δε σου αρέσεις, αν το βάρος σου θεωρείς ότι δεν μπορεί με τίποτα να μειωθεί, σου έχω νέα: Μπορείς να αλλάξεις τα πάντα, αρκεί να το θελήσεις. Δε είναι εύκολο το αδυνάτισμα. Κυρίως όταν έχεις χτίσει κιλό κιλό με την κακοφαγία σου το κορμί που κουβαλάς. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Αν σε κάθε προσπάθεια σε πιάνει απελπισία και ξανακυλάς μπροστά σε ένα πιάτο χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες ή ότι άλλο, τότε δεν κάνουμε δουλειά. Θέλει πρόγραμμα η διατροφή -πρόσεξε, δε λέω δίαιτα-. Θέλει στόχο και πείσμα. Και κυρίως θέλει να κόψεις πολλά. Θα σου δώσω μερικά tips. Ξεκίνα με αυτά και στην πορεία θα λέμε κι άλλα. Μεγάλος δρόμος το αδυνάτισμα, δε νομίζω να πιστεύεις ότι θα ξεμπερδέψουμε με ένα απλό άρθρο της μισής σελίδας στο ewoman.gr. Θα έχουμε και συνέχεια. Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε από τα βασικά:

  1. Καλό φαγητό, συγνώμη αλλά, δεν είναι το junk food. Κοινώς ξέχνα τα τηγανητά, τις σος για να γλιστράει κι ό,τι λιπαρό κυκλοφορεί. Καλό φαγητό μπορεί να είναι ένα καλοψημένο άπαχο κρέας ή ψάρι, μια ποικιλία ψητά λαχανικά και μανιτάρια ή μια σούπερ τέλεια σαλάτα. Και σκέψου να τα συνδυάζεις όλα αυτά.
  2. Υπάρχουν και τα ολικής άλεσης! Μπισκότα θες; Μακαρόνια; Αλεύρι; Μέχρι και φαριν απ για κέικ μπορείς να έχεις. Κοινώς αποχαιρέτα το λευκό αλεύρι.
  3. Πες αντίο στη ζάχαρη που αγάπησες. Στέβια... Γλυκιά όσο δεν παίρνει. Μπορεί να σε ξενίσει στην αρχή αλλά άπαξ και τη συνηθίσεις είσαι μια χαρά. Μηδέν θερμίδες, σούπερ γλυκαντική και υγιεινή.
  4. Καλό είναι να κόψεις το αλκοόλ. Το αδυνάτισμα θέλει θυσίες κι αν έχεις πάρει απόφαση να κάνεις το βήμα, καλό είναι το αλκοόλ να το στερηθείς. Φήμες λένε ότι ο οργανισμός το αναγνωρίζει ως δηλητήριο και κάνει να το μεταβολίσει πολύ καιρό.
  5. Το μυστικό του 3-5. Το κάθε σου γεύμα φρόντισε να απέχει από το άλλο από τρεις έως πέντε ώρες. Μην τρως νωρίτερα από τις 3 ώρες, μη μένεις νηστικός παραπάνω από 5. Στο υπερβολικό τσιμπολόγημα ξέρεις τι γίνεται. Στην αφαγία πάλι, χτυπάει καμπανάκι ο οργανισμός ότι κάτι δεν πάει καλά και δεσμεύει λίπος για τους χαλεπούς καιρούς που νιώθει ότι έρχονται. Δεν αδυνατίζεις μένοντας νηστικός, να το θυμάσαι.

Αυτά για αρχή. Μη φοβάσαι τη ζυγαριά. Τόλμα να ανεβαίνεις και να ελέγχεις την πρόοδό σου. Θα στερηθείς πράγματα αλλά μετά από λίγο καιρό θα σου έχουν γίνει τρόπος ζωής. Ένα θα σου πω και θα καταλάβεις. Προχθές έφαγα πίτσα μετά από πολύ πολύ καιρό. Καλή ήταν δε λέω, αλλά σήμερα, αν με έβαζες να διαλέξω ανάμεσα σε ψητό με λαχανικά και αυτή, θα διάλεγα το ψητό. Και δε θα το έκανα για τα μάτια του κόσμου αλλά γιατί θα το γούσταρα αλήθεια...Γιατί μου αρέσει που δε λαχανιάζω στις σκάλες. Που δεν ιδρώνω λες και βράζω στα καζάνια της κόλασης. Που πλέω μέσα σε όλα μου τα ρούχα. Αν αυτό σου λέει κάτι, ίσως πρέπει να αρχίσεις να αναθεωρεις ορισμένα πράγματα...

Τα ξαναλέμε...