Η συνταγή της ημέρας: Μπουγιουρντί, το Σαλονικιώτικο!

Η συνταγή της ημέρας: Μπουγιουρντί, το Σαλονικιώτικο!

Ο πιο ξακουστός Σαλονικιώτικος μεζές το μπουγιουρντί, η συνταγή της ημέρας στο ewoman για σήμερα!

Δε ξέρω πως πήρε τ' όνομά του και γιατί το λένε μπουγιουρντί που στα τούρκικα θα πει έγγραφη διαταγή-εντολή Οθωμανού αξιωματούχου. Ίσως και να ονομάστηκε έτσι γιατί φτιάχνεται γρήγορα και απροσδόκητα, όπως και τα ραβασάκια που λαμβάνουμε ή στέλνουμε με υποτιμητικό χαρακτήρα, συνηθίζουμε να λέμε γι' αυτά: «πήρες το μπουγιουρντί σου...»

Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι πως το μπουγιουρντί, -αυτός ο θεσπέσιος μεζές!-  άλλοτε να καίει κι άλλοτε όχι, δε λείπει από κανένα σαλονικιώτικο τραπέζωμα, μη πω και βορειοελλαδίτικο!

Σαν πας στη Σαλονίκη λοιπόν και δε γευτείς τη νοστιμιά του κι εκείνο το κάψιμο από την καυτερή πιπεριά, θεώρησε ότι τίποτα δεν έχεις γευτεί!

Ιδού, λοιπόν πόσο εύκολα και γρήγορα φτιάχνεται ο top σαλονικιώτικος μεζές με βάση τη φέτα που συνοδεύει άριστα, κρέατα ψητά, κοκκινιστά, μακαρονάδες κι ότι φαγητό του «πάει» το τυρί… δλδ σχεδόν τα πάντα!  

Υλικά:

200 γρ. φέτα, (σε κομμάτι)

100 γρ. κασέρι τριμμένο (προτιμότερο πικάντικο)

2 ντομάτες

1 πιπεριά καυτερή

1 κ.σ φρέσκια ρίγανη, ή 1/2 κ.σ. ξερή

1 -2 κ.σ. ελαιόλαδο

ελάχιστο μπούκοβο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος στάζουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε από πάνω τη φέτα. Κόβουμε την ντομάτα σε κυβάκια, την πιπεριά σε λεπτές φέτες και προσθέτουμε και λίγο μπούκοβο αν μας αρέσουν τα πολύ καυτερά...

Μπουγιουρντί, το Σαλονικιώτικο!

Καλύπτουμε με το κασέρι και ψήνουμε για περίπου 15΄ φούρνο, ή για 5’ στο μικροκυμάτων, (μέχρι να λιώσουν τα τυριά).

Μπουγιουρντί, το Σαλονικιώτικο!

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε ζεστό μέσα στο πυρίμαχο σκεύος

Μπουγιουρντί, το Σαλονικιώτικο!

και...καλή όρεξη!

Tips:

Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε το ελαιόλαδο πριν ψηθεί.

Επίσης αν δε σας αρέσουν τα καυτερά μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε την καυτερή πιπεριά, με πράσινη που δε καίει ή να παραλείψετε το μπούκοβο, ή και τα δύο!

Περί ορέξεως… λόγος ουδείς!