Μια τραγωδία η Ελλάδα μας…

Μια τραγωδία η Ελλάδα μας…

Λένε πως το θέατρο είναι βγαλμένο από την ζωή. Και ότι ο χαρακτήρας που παίρνει είναι βιώματα και συγκινήσεις προηγούμενων ζωών.

Μήπως τελικά αυτό ζούμε; Φαύλες καταστάσεις; Σκηνές από τραγωδίες που όταν γράφτηκαν είχαν κάποιο μήνυμα να διαδώσουν;

Μπορεί ναι, αλλά μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι ότι διαφέρουν σε κάτι σημαντικό. Οι ήρωες του τότε ήξεραν την μοίρα τους. Ένιωθε η Αντιγόνη το βαρύ φορτίο του πεπρωμένου να απλώνεται γύρω της. Και όμως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Το σενάριο ήταν γραμμένο και κανένας δεν μπορούσε να το αλλάξει.

Εμείς αντίθετα τι κάνουμε; Προκαλούμε την μοίρα μας. Αλλάζουμε την τύχη μας. Της στήνουμε παγίδα και εξαφανίζουμε σιγά σιγά την ύπαρξή μας.

Αχ καημένη Ελλάδα! Χάνεις τα παιδιά σου τόσο άδικα. Αυτά που με κόπο έθρεψες ώστε να προστατεύσουν την γη σου.

Από το καπρίτσιο αυτών που δεν έχουν μάθει να αρκούνται σε αυτά που έχουν. Βλέπουν χαρά και μοιράζουν πόνο. Κοιτούν στα μάτια την αγάπη και ανταποδίδουν το μίσος. Μια τραγωδία η κατάσταση. Από αυτές που ξεπερνούν τον Ευριπίδη, τον Σοφοκλή και τον Αισχύλο. Αυτές τουλάχιστον είχαν συγκεκριμένο τέλος. Στην Ελλάδα άραγε, αξίζει τέτοιο τέλος; Πού είναι ο επίλογος για να ανατρέψει τα δεδομένα; Μονάχα αγγελιαφόρους βλέπουμε, που μεταφέρουν με βαριά καρδιά τα δυσάρεστα νέα. Χορός πια δεν υπάρχει. Χάθηκε σε γκρεμό. Κάηκε ολοσχερώς στις φλόγες που κάποιοι πισώπλατα έβαλαν.

Πώς να βάλεις φρένο στον πόνο; Πώς να αντέξεις απλά να υπάρχεις χωρίς να ζεις; Πώς να αλλάξεις χρώμα στην απελπισία και στην φθορά;

Αχ , Ελλάδα μάνα! Στις τότε τραγωδίες υπήρχε αποθέωση στο τέλος.

Σε σένα γιατί η τραγωδία αυτή γράφεται με αίμα; Εδώ δεν υπάρχει χειροκρότημα. Μονάχα πόνος που δεν έχει όρια. Με μια μορφή έπαρσης και νίκης.

Ας βάλουμε όλοι τα δυνατά μας να σωθούμε. Ας προσφέρουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα διαθέτουμε. Διότι, η Ελλάδα δεν πρέπει να πεθάνει. Έχει ακόμα πολλά να δώσει. Είναι μάνα που αντέχει και ελπίζει. Μπορεί η καρδιά της να πονά και το δάκρυ να την πλημμυρίζει αλλά το κορμί της είναι βράχος που δεν πτοείται.

Ας δράσουμε γρήγορα λοιπόν. Μην θυσιάσουμε και άλλες αθώες Ιφιγένειες στον βωμό!

Καλό κουράγιο ΕΛΛΑΔΑ!!