Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά

Τη παραδοσιακή φανουρόπιτα με τα 9 υλικά όπως την έφτιαχνε η γιαγιά,με την αλησμόνητη γεύση και μοσχοβολιά, φιλοξενεί σήμερα το ewoman.

Κάθε χρόνο στις 26 Αυγούστου παραμονή της εορτής του Άγιου Φανούριου, "κάτι ψήνεται"  στα σπίτια που έχουν ανύπαντρα παιδιά, κοπέλες κυρίως! Οι γνωστές σε όλους φανουρόπιτες τάματα στον Άγιο που θα μοσχοβολήσουν τις εκκλησιές, με την ελπίδα να φανερώσουν τον καλό γαμπρό και τη καλή νύφη, ή σε κάποιες περιπτώσεις κάποια αντικείμενα που έχουν χαθεί...

Παραδοσιακά η φανουρόπιτα γίνεται με 7 ή 9 υλικά κι εκεί αποδίδεται η θαυματουργή της δύναμη.

Η επιλογή των αριθμών δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων και πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Υλικά:

1 κούπα σπορέλαιο

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι

1 κ. γλ. σόδα

3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο

1/2 κούπα σταφίδα ξανθή

1/2 κ. γλ.  γαρίφαλο

3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις σταφίδες για 3-4 ώρες σε νερό να φουσκώσουν. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4'.

Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα (την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν τη ρίξουμε).

Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα.

Λαδώνουμε ελάχιστα το ταψί ( Νο 28-30), γιατί ήδη το μείγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει και απλώνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ο C ( σε αντίσταση ή και σε αέρα) για 40-60' ανάλογα τον φούρνο, ώσπου να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε.

Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει την πασπαλίζουμε με άχνη και μετά την κόβουμε. Την πηγαίνουμε στον Εσπερινό να ευλογηθεί και την μοιράζουμε!

Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά

Καλή επιτυχία και είθε να σας φανερώσει ότι ποθείτε!