Η συνταγή της ημέρας: Λικέρ από κράνα με θεραπευτικές ιδιότητες!

Η συνταγή της ημέρας: Λικέρ από κράνα με θεραπευτικές ιδιότητες!

Το ewoman σήμερα σας έχει τη συνταγή για το παραδοσιακό λικέρ από κράνα που εκτός από κέρασμα αποτελεί κι ένα θαυματουργό «φάρμακο», καθώς έχει θεραπευτικές ιδιότητες και δε λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι κυρίως στη Β. Ελλάδα.

«Ένα ποτηράκι λικέρ κράνα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»… συνηθίζουν να λένε οι γιαγιάδες, που πιστέψτε με κάτι παραπάνω ξέρουν!

Τώρα λοιπόν, που οι κρανιές είναι γεμάτες ώριμους καρπούς, είναι η εποχή για να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να βάλουμε μια “υπερτροφή στο σπίτι μας που η φύση μας παρέχει πλουσιοπάροχα!

Με τα κράνα μπορούμε να κάνουμε επίσης μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χυμό αλλά και να τα φάμε ωμά.

Η περίφημη «Υπερτροφή», έχει θεραπευτικές ιδίότητες κι εκτός από θωράκιση του ανοσοποιητικού, βοηθάει στην αντιμετώπιση στομαχικών κι εντερικών διαταραχών, των πόνων κοιλιάς, περιόδου ακόμη και μέσης, καθώς και ως χωνευτικό αλλά και τονωτικό μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Στις θεραπευτικές ιδιότητες των κράνων συγκαταλέγονται η βελτίωση της όρασης και της μνήμης, ενώ λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων τους εικάζεται ότι επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων!

Πώς θα φτιάξουμε το λικέρ:

Υλικά:

1 κιλό κράνα (αν είναι κι άγρια, ακόμη καλύτερα!)

1 κιλό ζάχαρη

3-4 κομμάτια γαρίφαλο

2 ξυλάκια κανέλα

Τσίπουρο (ή βότκα ή κονιάκ)

Εκτέλεση:

Καταρχάς τα κράνα που θα μαζέψουμε πρέπει να είναι ώριμα, όχι όμως παραγινωμένα γιατί στη δεύτερη περίπτωση θα λιώσουν και θα πάρει θαμπό χρώμα το λικέρ.

Η συνταγή της ημέρας: Λικέρ από κράνα με θεραπευτικές ιδιότητες!

Σε μεγάλο αποστειρωμένο βάζο, βάζουμε τη ζάχαρη με τα κράνα εναλλάξ και το αφήνουμε σε θέση να το βλέπει ο ήλιος για 10 ημέρες περίπου. Δε ξεχνάμε να το ανακινούμε καθημερινά ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν οι χυμοί των φρούτων.

Η συνταγή της ημέρας: Λικέρ από κράνα με θεραπευτικές ιδιότητες!

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τσίπουρο τη βότκα ή το κονιάκ και το αφήνουμε στον ήλιο για περισσότερο από ένα μήνα. Το πρώτο διάστημα ανακινούμε και πάλι το βάζο.

Όταν είναι έτοιμο, στραγγίζουμε καλά και το τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι.

Για περισσότερο άρωμα μπορούμε να βάλουμε γαρίφαλο και κανέλα και να ελαττώσουμε ή ν' αυξήσουμε τη ζάχαρη σύμφωνα με τα γούστα μας.

Tip:

Μην πετάξετε τα κράνα όταν τα αφαιρέσετε από το λικέρ! Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να νοστιμίσετε το γιαούρτι ή το παγωτό σας.

Η συνταγή της ημέρας: Λικέρ από κράνα με θεραπευτικές ιδιότητες!

 Καλή επιτυχία και στην υγειά σας!