Αίγινα, το νησί της διπλανής πόρτας

Αίγινα, το νησί της διπλανής πόρτας

Η Αίγινα σου υπόσχεται εναλλακτικές, αξέχαστες και οικονομικές διακοπές σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Το νησί βρίσκεται μόλις 40 λεπτά μακριά από τον Πειραιά και προσφέρεται για μονοήμερη απόδραση, αλλά πιστεύω ότι 3 μέρες είναι ιδανικές για να προλάβεις να την εξερευνήσεις.

a1

Εκτός από τις παραλίες της, η Αίγινα, έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα στον επισκέπτη που θέλει να τη γνωρίσει. Ο λόφος της Παλαιοχώρας με τα εκκλησάκια του, η καταπληκτική θέα του Σαρωνικού από το βουνό, τα μικρά χωριά και τα διάσπαρτα αρχαία απομεινάρια, αλλά και η ζωντάνια και η νυχτερινή ζωή της πόλης, αποτελούν ένα μέρος κατάλληλο τόσο για νέους όσο και για οικογένειες.

11

Συνέχισε με μια βόλτα, είτε με τα πόδια είτε με το κάρο, στα σοκάκια και τα καλντερίμια της πόλης. Η παραλιακή με τα χρωματιστά νεοκλασικά από τη μία πλευρά και τα πολυτελή σκάφη πλάι-πλάι με τα παραδοσιακά καΐκια από την άλλη, προσφέρονται για μια απογευματινή βόλτα. Κάποια από τα καΐκια αυτά πωλούν, ως υπαίθρια μανάβικα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως στην Ταϊλάνδη και στην Μπανγκόκ.

Φυσικά, ομορφιές και αξιοθέατα υπάρχουν και στα παραθαλάσσια χωριά και στα ενδότερα του νησιού. Πηγαίνοντας νότια, προς την Πέρδικα, θα απολαύσεις μια μαγευτική διαδρομή που καταλήγει σε ένα μέρος όπου μπορείς να φας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ή να κάνεις μπάνιο στις παραλίες Σαρπά και Κλειδί. Από την άλλη πλευρά της πόλης, βόρεια, βρίσκεται το δεύτερο λιμάνι του νησιού, η Σουβάλα, γνωστή για τα ιαματικά νερά της και βορειοανατολικά ο περίφημος ναός της Αθηνάς Αφαίας, μέσα στα πεύκα, με θέα το απέραντο γαλάζιο.

22

Η κοσμοπολίτικη Αγία Μαρίνα, συγκεντρώνει πλήθη τουριστών, αλλά και όσων θέλουν να διασκεδάσουν στα νυχτερινά μαγαζιά που απλώνονται στον κεντρικό της δρόμο, ή να φάνε στα δεκάδες ταβερνάκια της. Η Αγία Μαρίνα, επίσης, έχει πανέμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, βράχια και σπηλιές που θα σε μαγέψουν.

a2

Μην παραλείψεις να πάρεις το καραβάκι είτε από τη Χώρα είτε από την Πέρδικα για μια βόλτα στο νησάκι Μονή, τη μοναδική εξωτική γωνιά του Σαρωνικού, έναν προστατευόμενο βιότοπο σπάνιων ζώων και πουλιών. Αν είσαι τυχερός/ή μπορεί να δεις να τριγυρνούν ελεύθερα ελάφια, παγώνια και κρι κρι.

Αναμφισβήτητα μη φύγεις αν δεν αγοράσεις φιστίκια. Το νησί είναι γεμάτο με φιστικιές και οι ντόπιοι έχουν αξιοποιήσει τον καρπό με διάφορους τρόπους. Σε όλο το νησί θα βρεις δεκάδες μαγαζάκια, που πουλάνε φιστίκια και παρασκευάσματα τους όπως παστέλι.

Αίγινα, ένας τόσο κοντινός προορισμός αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά από το πολύβουο αστικό τοπίο της πρωτεύουσας. Ένας τόπος που θα αγαπήσεις όσο λίγους και θα γίνει ετήσιος προορισμός σου.