Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη σώζει ζωές

Καρκίνος του μαστού. Η πρόληψη σώζει ζωές

Νιώθω τα κύτταρα του κορμιού μου παγωμένα. Η ανάσα μου επιταχύνεται. Ο τρόμος έχει κατακλύσει ολάκερο το σώμα μου. Η αναμονή για τα αποτελέσματα της μαστογραφίας μου φαίνεται αιώνια. Δεν αντέχω να περιμένω.

Είναι και αυτή η άτιμη η κληρονομικότητα που αυξάνει τις πιθανότητες και κάνει την καρδιά μου να χτυπάει γρηγορότερα. Η αβεβαιότητα με σκοτώνει. Χρειάζομαι κάποιον μαζί μου.

Χρειάζομαι κάποιον δίπλα μου για να μοιραστώ το βάρος των φόβων μου.

Ξέρω, όμως, ότι πρέπει να το κάνω. Πρέπει να είμαι προετοιμασμένη για να προλάβω τον δαίμονα. Σε περίπτωση που εμφανισθεί, να μην τον αφήσω να με κυριεύσει, να μπορέσω να τον κουμαντάρω, να τον τιθασεύσω και τελικά να τον αποβάλω.

Δεν είναι σίγουρο, βέβαια, ότι θα μου χτυπήσει την πόρτα. Μπορεί να μην έρθει και ποτέ. Όμως, εγώ πρέπει να φυλάω τα νώτα μου. Πρέπει να γνωρίζω τι έχω να αντιμετωπίσω για να το νικήσω.

Γιατί, ως γνωστόν, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

Τι κι αν φοβάμαι, τι κι αν διστάζω να κάνω την εξέταση…

Και ποιος δεν φοβάται; Και ποιος δεν διστάζει;

Είναι φυσιολογικό. Θα το κάνω, όμως, για εμένα, για την οικογένεια μου, για τους φίλους μου. Γιατί θέλω να ζήσω τη ζωή μου όπως την ονειρεύτηκα, δίπλα σε εκείνους που επέλεξα. Γιατί έχω ακόμη να δώσω πολλά από αυτά που κρύβω μέσα μου, γιατί έχω ακόμη να βιώσω πολλές στιγμές, καλές και κακές, γιατί ακόμη δεν έχω μάθει να τα παρατάω στην ζωή μου.

Μπορεί να χρειάζομαι κάποιον να μου κρατάει το χέρι όταν θα ακούσω τα μαντάτα. Όμως, αυτό δεν θα με αποθαρρύνει, δεν θα με κάνει να δειλιάσω και να αποφύγω την εξέταση. Θα πάρω μαζί μου το άτομο εκείνο το οποίο θα μου δώσει ψυχική δύναμη, θα γεμίσω την καρδιά μου με όσο κουράγιο χωράει και θα φροντίσω το σώμα μου όσο καλύτερα μπορώ. Γιατί αν δεν το κάνω εγώ, τότε δεν θα το κάνει κανείς για μένα.

«Με χρειάζομαι», ψιθυρίζω στον εαυτό μου. «Αν παραιτηθώ, θα με παρατήσει και το σώμα μου. Αν δεν με φροντίσω, θα αφήσω χώρο στο κακό να με ισοπεδώσει. Δεν πρέπει να το αφήσω να συμβεί αυτό. Θα το προλάβω, θα το παλέψω, θα το νικήσω εαυτέ μου, να το θυμάσαι».

Η πρόληψη σώζει ζωές.

Μην αφήσετε τους φόβους, τις ανησυχίες και τις ανασφάλειές σας να σας στερήσουν ότι πολυτιμότερο έχετε, την υγεία σας, στερώντας σας έτσι την ζωή που σας αξίζει.