Οι Σπόροι του καλού και του κακού!

Οι Σπόροι του καλού και του κακού!

Οι Σπόροι του καλού και του κακού!

Δεν αναφέρομαι φυσικά, στο τι σπέρνουμε ως άνθρωποι, όσον αφορά το θέμα της συμπεριφοράς μας, αλλά κυριολεκτώ!

Μιλώ για άλλους σπόρους, αυτούς που μας γεμίζουν τόνωση, ευεξία και θρεπτικά συστατικά.

Πάμε για την μαγική πεντάδα!

  1. Κολοκύθα. Φουλ στο μαγγάνιο, ιδανικό μέταλλο για τα οστά, αλλά και με πρωτεΐνες που πλάθουν τους μυς σου! Οι σπόροι κολοκύθας εικάζουν, Θεοί δεν είναι, πως ίσως να βοηθούν λιγάκι παραπάνω, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σου.

Δοκίμασε να τους ανακατεύσεις με ψίχουλα από ψωμάκι και πάναρε το κοτόπουλο σου. Για τους πιο ψαγμένους τηγάνισε το για τραγανό αποτέλεσμα!

  1. Σπόροι Chia. Χορταστικοί και πολυσυζητημένοι και όχι άδικα, αφού η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που περιέχουν, είναι γεμάτοι από φώσφορο και ασβέστιο. Επίσης βοηθούν το σώμα σου να παράγει ω-3 λιπαρά οξέα μέσα από την απίθανη μετατροπή των α- λινολεικών οξέων που περιέχουν! Μπορείς είτε να τους μουλιάσεις σε νερό, είτε να τους βρεις στην μορφή των ξηρών καρπών.

Δοκίμασε να φτιάξεις μαρμελάδα, βράζοντας 300 γρ κατεψυγμένα μούρα και 1/8 του φλ chia για 10 λεπτά!

  1. Παπαρουνόσποροι. Δύο κουταλιές της σούπας, από αυτά τα θαυματουργά μαύρα σποράκια, είναι ικανά να σου δώσουν το ¼ από το ασβέστιο που χρειάζεσαι σε καθημερινή βάση! Επίσης αξιοσέβαστη, είναι και η δόση από ψευδάργυρο, η οποία σε βοηθά στο ανοσοποιητικό σου.

Δοκίμασε 1κ.γλ στην αγαπημένη σου σαλάτα, ή ψήσε ψωμάκια πασπαλισμένα με σπόρους! Μη ξεχάσεις πλύνε καλά τα δόντια, κολλάνε παντού!

  1. Κανναβόσποροι. Μη φοβηθείς να δοκιμάσεις, έχουν ήπια γεύση και μαλακή υφή. Σου προσφέρουν πρωτεΐνη μέσα σε 2κ.σ. ίση με 200ml. γάλακτος. Ψάξε για τις καρδιές κάνναβης, ή, για τους αποφλοιωμένους σπόρους.

Δοκίμασε να τους ανακατεύσεις αντί για κουκουνάρι, σε σαλάτα, ή, ακόμη και σε φαγητό σε συνδυασμό με φρέσκο βασιλικό, πρόσθεσε ελαιόλαδο και δώσε έξτρα γεύση με παρμεζάνα και θα έχεις μια σούπερ σάλτσα πέστο  αλλιώτικη από την γνωστή!

  1. Λιναρόσποροι. Με πλούσια γεύση, η οποία αναδεικνύεται θρεπτικά όταν οι σπόροι αλέθονται στο μπλέντερ. Βοηθούν στην μείωση της υψηλής πίεσης και αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές λιγνάνων των αντιοξειδωτικών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες από ορισμένους τύπους καρκίνου!

Δοκίμασε να ψήσεις κέικ η και ψωμί και αντικατέστησε κάθε αυγό της συνταγής με 1 κ.σ. αλεσμένους λιναρόσπορους και 3κ.σ. νερό, χτύπα τα υλικά μαζί άστα να κάτσουν όπως λέμε για 5 λεπτά και πρόσθεσέ τα στο μίγμα σου!

...Κι έζησαν αυτοί καλά και εσύ καλύτερα, πασπάλισέ τους σαν να μην υπάρχει αύριο!

Να θυμάσαι, πως τα καλά λιπαρά των σπόρων, χαλάνε και χάνουν μέρος των ευεργετικών ιδιοτήτων που διαθέτουν όταν, εκτεθούν σε ζέστη και φυσικά σαπίζουν σε βάθος χρόνου!

Αντίθετα θα τους διατηρήσεις φρέσκους σε αεροστεγές  δοχείο στο ψυγείο σου. Μύρισε πάντα, πριν τους χρησιμοποιήσεις, αν κάτι δεν σου αρέσει και σου μυρίζει περίεργα όπως μούχλα, πέταξέ τους!