Φέτος τα Χριστούγεννα γιόρτασε λιγότερο και αγάπησε περισσότερο

Φέτος τα Χριστούγεννα γιόρτασε λιγότερο και αγάπησε περισσότερο(pinterest)

Φέτος τα Χριστούγεννα για ακόμα μια χρονιά, όλα τα βλέμματα θα γυρίσουν προς το φαντασμαγορικά στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όλοι θα κοιτάξουν τον στολισμό και την διακόσμηση που θα προσφέρει χαρά στις καρδιές τους, όλοι θα θαυμάσουν τα δεκάδες λαμπιόνια που θα φέρουν το φως.

Φέτος τα Χριστούγεννα όλοι θα βγουν για ψώνια, γεμίζοντας ασφυκτικά τις κάρτες και τα χέρια τους με δώρα για εκείνους και για τους αγαπημένους τους. Για ακόμα μια φορά θα υποκύψουμε όλοι στην καταναλωτική φρενίτιδα των εορτών και θα βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να δώσουμε χαμόγελα στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Φέτος τα Χριστούγεννα θα ντυθούμε με τα καλύτερα υφάσματα και τις καλύτερες των διαθέσεων, ενώ θα στολιστούμε από την κορυφή ως τα νύχια, περισσότερο ίσως και από το δέντρο μας. Φέτος τα Χριστούγεννα θα αγοράσουμε φορέματα και κοστούμια, γούνες και παλτό, πορτοφόλια και κοσμήματα προκειμένου να είμαστε στην καλύτερη των εμφανίσεων μας για το ρεβεγιόν. Φέτος τα Χριστούγεννα θα θέλουμε να είμαστε στο σπίτι μας ή σε φιλικά σπίτια, πίνοντας ένα ποτήρι ακριβό λευκό κρασί, τρώγοντας με την καρδιά μας, χορεύοντας και αναδεικνύοντας τον καλύτερο εαυτό μας μπροστά από την ζεστασιά του τζακιού.

Φέτος τα Χριστούγεννα λοιπόν δεν θα σκεφτούμε τους δεκάδες ανθρώπους που δεν έχουν στέγη πάνω από το κεφάλι τους και τις οικογένειές τους κοντά. Δεν θα φάμε μετρημένα σκεπτόμενοι πως άλλοι παλεύουν για μια ουρά στα συσσίτια, χωρίς να υπάρχει ένα ζεστό τζάκι να γυρίσουν. Φέτος τα Χριστούγεννα δεν θα μας περάσει από το μυαλό να μην πάρουμε εκείνο το χρυσό δαχτυλίδι, αλλά να δώσουμε σε όσους το χρειάζονται.

Ζούμε σε μια Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της, έτσι έχω ακούσει να λέμε συχνά. Παιδιά της όμως είμαστε όλοι, μεγάλοι και μικροί. Φτωχοί και πλούσιοι, μικρομεσαίοι. Φέτος τα Χριστούγεννα λοιπόν μην πάρεις εκείνο το δαχτυλίδι, μα δώσε τα χρήματα που του αντιστοιχούν σε αγαθοεργίες.

Φέτος τα Χριστούγεννα βρες τους συνανθρώπους σου που το έχουν ανάγκη και χάρισέ τους πραγματικά γιορτινές ημέρες. Δώρισε τις παλιές σου κουβέρτες για να ζεσταθούν συνάνθρωποί μας, μην τις κρατάς για φυλαχτό. Μην αγοράσεις με μανία όλο το σούπερ μάρκετ, μα πάρε αυτά που έχεις πραγματικά ανάγκη. Δώσε το υπόλοιπο ποσό σε εκείνον που δεν έχει να πάρει γάλα στα παιδιά του. Μην ζεσταθείς μπροστά στο τζάκι, μα πάρε τα παιδιά σου από το χέρι και πηγαίνετε μαζί να συνδράμετε στα γεύματα αγάπης του δήμου ή της εκκλησίας σας.

Φέτος τα Χριστούγεννα γιόρτασε λιγότερο και αγάπησε περισσότερο. Πάρε λιγότερο και δώσε περισσότερο. Βάλε προτεραιότητα τους άλλους και άσε για λίγο στην άκρη εσένα. Εξάλλου εσύ τα γιόρτασες και πέρσι, σωστά; Δεν έχουν όμως όλοι αυτήν την πολυτέλεια.