Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς!

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς!

Την παραδοσιακή συνταγή για τα μελομακάρονα που φτιάχνει η μανούλα μου, φιλοξενεί σήμερα το ewoman !

Αν δε μοσχοβολήσει το σπίτι κανέλα και γαρίφαλο Χριστούγεννα δεν έρχονται! Χριστούγεννα θα πει παράδοση, θα πει μοσχοβολιστά σπίτια από τα γλυκά, θα πει στιγμές που στάζουν γλύκα και γίνονται οι πιο ωραίες αναμνήσεις! Συνταγές υπάρχουν πολλές και κάθε νοικοκυρά έχει τα μυστικά επιτυχίας της! Σαν της μανούλας μου, όμως καμιά! (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει!) Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά δεν την αλλάζω!! Μάλιστα το μυστικό επιτυχίας στο σπίτι μας, είναι να βάλει κι η μανούλα το χρυσό χεράκι της!

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς Αφροδίτης!

 

Υλικά:

2 κούπες καλαμποκέλαιο

1 κούπα ζάχαρη

1/2 χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κ.γ. μπέϊκιν

1 κ.γ. σόδα

1 φλ. καφέ κονιάκ

1 κ. αλεύρι

1 κ.γ. κοφτό κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

1 1/2 κούπα καρύδια κοπανισμένα

Σιρόπι:

1 1/2 κούπας μέλι

1 1/2 κούπας ζάχαρη

4 κούπες νερό

χυμός από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180ο C και κοσκινίζουμε το αλεύρι και στύβουμε το χυμό πορτοκάλι.

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το καλαμποκέλαιο με το σύρμα καλά και έπειτα διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό και το προσθέτουμε στη ζύμη. Προσθέτουμε και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι ν' ασπρίσει λίγο το μείγμα. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα και τέλος το μπέϊκιν και το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια ώστε να 'χουμε μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο ίδιο μέγεθος κι αφούα τα χαράζουμε μ' ένα πιρούνι στην επιφάνεια, και τ' απλώνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς Αφροδίτης!

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς Αφροδίτης!

Ψήνουμε στους 180ο C για περίπου 30' ίσως και λιγότερο, μέχρι να ροδίσουν καλά!

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς Αφροδίτης!

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5' και ξαφρίζοντάς το. Όταν τα μελομακάρονα κρυώσουν, τα σιροπιάζουμε βουτώντας τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και πασπαλίζουμε με το κοπανισμένο καρύδι.

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς Αφροδίτης!

Αν θέλουμε περισσότερο καρύδι μπορούμε να βάλουμε και μέσα καρύδι.

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς Αφροδίτης!

Μπορούμε να φτιάξουμε και μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας. Σ' αυτή την περίπτωση λιώνουμε σε μπεν μαρί 1 κουβερτούρα με 1 κ.σ. σπορέλαιο και βουτάμε τα μελομακάρονα αμέσως μετά το σιρόπιασμα και πασπαλίζουμε με το καρύδι.

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς Αφροδίτης!

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς Αφροδίτης!

Τοποθετούμε σε σχάρα να μην κολλήσουν μέχρι να κρυώσουν!

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς Αφροδίτης!

Μυστικά επιτυχίας:

Τρυπάμε τα μελομακάρονα στην επιφάνειά τους κάνοντας σχεδιάκια πριν ψηθούν για να ρουφήξουν καλύτερα το σιρόπι.

Η συνταγή της ημέρας: Τα μελομακάρονα της μαμάς Αφροδίτης!

Πλάθουμε τα μελομακάρονα καλοσχηματισμένα κι ομοιόμορφα για να ψηθούν και να σιροπιαστούν το ίδιο.

Χρησιμοποιούμε μαλακό αλεύρι που οπωσδήποτε το κοσκινίζουμε. 

Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας μέλι με διακριτικό άρωμα.

Δείτε ακόμη: 

9 συμβουλές για θεσπέσια μελομακάρονα!