Η συνταγή της ημέρας: Αφράτη και πολύ αρωματική βασιλόπιτα με γλάσο

aromatiki_vasilopita_ewoman

Για εσάς που συνηθίζετε να υποδέχεστε τη νέα χρονιά με γλυκιά βασιλόπιτα το ewoman σας προτείνει μια συνταγή πραγματικά ασύλληπτη σε γεύση που θα μοσχοβολήσει το σπίτι με τα  αρώματά της !  Τα υλικά της συμβολίζουν την αφθονία και την καλοτυχία και το κακό μ΄ αυτήν είναι ότι ένα κομμάτι δεν είναι ποτέ αρκετό!

Σημ: Για σίγουρη επιτυχία ακολουθήστε πιστά τα βήματα στη διαδικασία εκτέλεσης.

Υλικά:

250 γρ. μαργαρίνη

2 φλιτζ, ζάχαρη

5 αυγά (χωρίζουμε τους κρόκους απ' τ' ασπράδια)

1/2 κ. γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1/2 φλιτζ. γάλα

1/2 φλιτζ. μικρό κονιάκ

1 βανίλια

1/2 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι

1/2 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. μπέϊκιν

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/2 κ.γ. αλάτι

1 1/2 κούπα ξηρούς καρπούς

σταγόνες σοκολάτας

Για το γλάσο

250 γρ. κουβερτούρα λευκή (ή μαύρη ή γάλακτος, ανάλογα την προτίμηση)

100 γρ κρέμα γάλατος

1/2 ποτήρι άχνη

Εκτέλεση:

Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο ν' ασπρίσει κι έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το δυνατό χτύπημα ώστε να λιώσει η ζάχαρη καλά και να γίνει μια απαλή κρέμα το μείγμα. Χωρίζουμε τους κρόκους απ' τ' ασπράδια. Ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν κι αφού χτυπάμε λίγα λεπτά ακόμη, προσθέτουμε τη κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα.Έπειτα προσθέτουμε το γάλα και το κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι (προσοχή γιατί αφρίζει...) τη βανίλια και το μπέϊκιν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το χυμό στο μείγμα. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους και τις σταγόνες σοκολάτας. Τέλος χτυπάμε τ' ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα και το προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας πολύ ελαφρά για να μείνει αφράτη η βασιλόπιτα μετά το ψήσιμο. Στρώνουμε λαδόκολλα σ' ένα στρόγγυλο μέτριο ταψί (ιδανικά με τσέρκι) και ρίχνουμε το μείγμα!

Δε ξεχνάμε να βάλουμε το νόμισμα (τυλιγμένο σε λαδόκολλα) που θ' αναδείξει τον τυχερό!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα (ή ώσπου να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα).

Σημ: Σ΄αυτό το σημείο αν δε θέλουμε να επικαλύψουμε τη βασιλόπιτα με σοκολάτα, μπορούμε απλά να την πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτη και πολύ αρωματική βασιλόπιτα με γλάσο

Αφού κρυώσει καλά η βασιλόπιτα ετοιμάζουμε το γλάσο λευκής σοκολάτας ή μαύρης σοκολάτας ή γάλακτος ανάλογα την προτίμηση. Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί κι έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Καλύπτουμε τη βασιλόπιτα με τη βοήθεια μιας μαρίζ με το γλάσο κι όσο είναι ακόμη υγρό στολίζουμε κατά προτίμηση με τρούφα, νιφάδες σοκολάτας, ινδοκάρυδο, τριμμένους ξηρούς καρπούς ή ότι άλλο μας αρέσει.

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτη και πολύ αρωματική βασιλόπιτα με γλάσο

Η συνταγή της ημέρας: Αφράτη και πολύ αρωματική βασιλόπιτα με γλάσο

Tips:

Μερικά μυστικά για να πετύχει η βασιλόπιτα:

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Από την ώρα που θα βάλουμε το αλεύρι καλό είναι να ελαττώσουμε την ταχύτητα στο μίξερ για να παραμείνει αφράτη η βασιλόπιτα μετά το ψήσιμο.

Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και δεν βγάζουμε την βασιλόπιτα από το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή, είναι ψημένη.

Καλή (Πρωτο)χρονιά με υγεία και τύχη!