Πολίτικο κανταϊφι κιουνεφέ, μια παραδοσιακή συνταγή με άρωμα Ανατολής που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, η πρόταση του ewoman για σήμερα!
Το κιουνφέ που έλεγε κι η γιαγιά μου είναι ένα ιδιαίτερο γλύκισμα με τυρί και σιρόπι, που προέρχεται από τη Μικρά Ασία. Φτιάχνεται πολύ εύκολα και είναι πολύ νόστιμο!
Στην Ελλάδα παρασκευάζεται με κάποιο ανάλατο τυρί, κρέμα ή μανούρι, ή μυζήθρα μαλακή, μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό που χρησιμοποιούν στην Πόλη και ψήνεται στο φούρνο αντί για το τηγάνι που το ψήνουν εκεί! Αν πιστεύετε ότι πρέπει να πάτε στην Πόλη για να φάτε νόστιμο κανταϊφι κιουνεφέ, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή κι αλλάξτε γνώμη!
Υλικά:
150 γραμ. αγνό βούτυρο γάλακτος
400 γραμ. φύλλο κανταΐφι
350- 400 γραμ. μανούρι, ή ανθότυρο, ή μυζήθρα γλυκιά
(για πιο μαστιχωτό αποτέλεσμα: μοτσαρέλα ή μίξη από τα παραπάνω τυριά)
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Για το σιρόπι:
350 γραμ. ζάχαρη
300 γραμ. νερό
χυμός 1/2 λεμονιού
1 ξύλο κανέλα
φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60 ο C στον αέρα. Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα και το αφρατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι γύρω στα 28 εκατ. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και το περιχύνουμε.
Βάζουμε το κανταϊφι για 2-3' στο φούρνο να απλώσει παντού το βούτυρο κι όταν το βγάζουμε, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 170 ο C. Χωρίζουμε το μισό στην άκρη και με τα δάχτυλά μας το μαλάζουμε να πάει παντού το βούτυρο. Πατάμε ελαφρά ώστε να γίνει επίπεδη η στρώση κανταΐφι. Τρίβουμε το τυρί με τα χέρια
και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταϊφι, αφρατεύοντάς το με τα δάχτυλά μας. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι και πιέζουμε να γίνει συμπαγές και με επίπεδη επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 45' μέχρι να ροδίσει καλά και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά για 4-5'.
Περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι, το καυτό κανταίφι, σιγά σιγά.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης και το κόβουμε σε κομμάτια.
Καλοφάγωτο!!