Η συνταγή της ημέρας: Το στιφάδο της γιαγιάς

Η συνταγή της ημέρας: Το στιφάδο της γιαγιάς

Στιφάδο με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, η πρόταση του ewoman για σήμερα.

Ένα κυριακάτικο φαγητό που θυμάμαι τη γιαγιά μου πόσο μερακλίδικα το έφτιαχνε, (όταν ήμουν μικρή και...θαυματουργή!) αλλά εγώ επειδή δεν έτρωγα τα κρεμμύδια πήγαινα και καθόμουν ακριβώς δίπλα της όταν τα καθάριζε και πλάνταζα στο κλάμα ...τάχα μου απ' το βάσανό μου, μπας και με λυπηθεί και δε βάλει κρεμμύδια στο στιφάδο ή μου φτιάξει κάτι άλλο.

 

Απορώ η κακομοίρα πώς άντεχε κι έβαζε τόση τέχνη με τόση γκρίνια μεσ' στα αυτιά της!

Ώρα της καλή, εκεί που είναι...ήταν εκπληκτική μαγείρισσα!

Τα πιάτα της ήταν πεντανόστιμα αλλά το στιφάδο της ένα πραγματικό αριστούργημα!

Μαγείρευε με πολλή αγάπη και μεράκι ακόμη κι αν μπαστακωνόμουν δίπλα της και γκρίνιαζα για τούτο και για τ' άλλο το σκασμένο!

Είχε και πολλή υπομονή!!!

Πολλές φορές για ν' αποφύγει το κλάμα μου την ώρα του μαγειρέματος, καθάριζε τα κρεμμύδια αποβραδίς και τα άφηνε όλη τη νύχτα σε μια λεκάνη με νερό με λίγο ξίδι.

Βέβαια το μόνο που απέφευγε ήταν το δάκρυ κορόμηλο. γιατί τη ραγάνα (κονώς γκρίνια) δε τη γλίτωνε με τίποτα!!!!

Κάθε φορά που καθαρίζω τα κρεμμύδια για το στιφάδο κλαίω και γελάω που τη θυμάμαι...

 

Υλικά:

1300 γρ. περίπου μοσχαράκι ελιά, σπάλα ή χτένι, σε κομμάτια

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κιλό κρεμμυδάκια του στιφάδο ή κλασικά κρεμμύδια αν δεν έχετε (πάντως μικρά στο μάτι!)

3-4 κόκκους μπαχάρι

αρκετούς κόκκους πιπέρι ολόκληρους

1 ξυλάκι κανέλας

1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

2 φύλλα δάφνης

1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί μαυροδάφνη ή άλλο κόκκινο

1/2 φλ. σάλτσα

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι (εγώ προτιμώ μπαλσάμικο)

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση:

Πρώτα απ' όλα μην ξεχάσετε να βάλετε αποβραδίς τα κρεμμύδια στο ψυγείο για να μη πλαντάξετε στο κλάμα, εκτός κι αν έχετε αποφασίσει να εκτονωθείτε για όλες τις λάθος επιλογές κι όλα τα κακώς κείμενα της ζωής σας!

Καθαρίστε τα κρεμμύδια κάτω από τρεχούμενο νερό και τοποθετήστε τα σε λεκάνη με νερό. Ζεστάνετε το λάδι και ρίξτε τα κρεμμύδια και σωτάρετέ τα ολόκληρα ώσπου να καραμελώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς!

st3-ewoman

Σ' αυτό το σημείο με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε τα σ' ένα δίσκο που έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Ρίξτε το κρέας στο λάδι και ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο, τρίψτε πιπέρι και γυρίστε το κρέας να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να κρατήσει μέσα τα υγρά του και μετά σβήστε με το κρασί.

st4-ewoman

st5-ewoman

Αφήστε να εξατμιστεί για 2-3' και προσθέστε τη σάλτσα, τη ζάχαρη, τους κόκκους μπαχάρι και πιπέρι, το γαρίφαλλο σε σκόνη, τη κανέλα και τα δαφνόφυλλα κι αφού πάρουν μια βράση, προσθέστε ζεστό νερό που να σκεπάζει το κρέας, σκεπάστε τη κατσαρόλα κι αφήστε το να σιγοβράζει για μια 1,5 ώρα περίπου, ή ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας (αλλά να μη λιώνει) και να δέσει η σάλτσα.

st6-ewoman

Σ' αυτό το σημείο είναι η ώρα να προσθέσετε τα κρεμύδια και το ξίδι.

st8-ewoman

Ενώ το στιφάδο σιγοβράζει, προσθέστε νερό όταν χρειάζεται καθώς δεν πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει αλλά αποφύγετε ν' ανακατεύετε να μη διαλυθούν τα κρεμμύδια (για αισθητικούς λόγους!)

st10-ewoman

Προς το τέλος προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

Tips:

Το στιφάδο είναι ένα φαγητό που σηκώνει και χοντρό αλάτι, κι εγώ πάντως τέτοιο χρησιμοποιώ, όπως η γιαγιά μου!

Επίσης με μπαλσάμικο ξίδι η γεύση του γίνεται ακόμη πιο μοναδική!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

st12-ewoman