Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι νόσημα κληρονομικό

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι νόσημα κληρονομικό

Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

 Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι σπάνια νόσος δεδομένου του ότι αποτελεί  ποσοστό μικρότερο του 5% των κακοηθειών που παρουσιάζονται σε όλες τις ηλικίες. Όμως,  παρά τη μεγάλη πρόοδο στην επιβίωση και τα υψηλά ποσοστά ίασης  ( 75% ) παραμένει ένας ισχυρός εχθρός του παιδικού πληθυσμού. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 300 παιδιά κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο. Από αυτά τρία στα τέσσερα  που έχουν έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί να ιαθούν. Η αύξηση της επιβίωσης σχετίζεται με σημαντικές προόδους, τόσο στο επίπεδο της διάγνωσης και τυποποίησης των διαφόρων κακοηθειών, όσο και στον τομέα της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν είναι νόσημα κληρονομικό, παρά το ότι υπάρχουν οικογένειες με αυξημένη συχνότητα καρκίνου. Είναι νόσημα άγνωστης αιτιολογίας. Η ανάπτυξη μιας μορφής καρκίνου σε ένα παιδί πρέπει ίσως να αποδοθεί σε συνδυασμό ποικίλων παραγόντων. Ακόμη, ο καρκίνος δεν μεταδίδεται. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα που να σηματοδοτούν την εκδήλωση της νόσου. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει ευαισθητοποιημένους παιδιάτρους για να αξιολογήσουν σωστά τα τυχόν ύποπτα συμπτώματα, όταν η νόσος απλώς  «ψιθυρίζει», αλλά και ευαισθητοποιημένους γονείς που θα υποπτευθούν το σύμπτωμα και θα συμβουλευθούν τον παιδίατρο. Διότι πρόληψη του καρκίνου της παιδικής ηλικίας είναι μόνο η έγκαιρη  διάγνωση.

Τόσο οι κλασικές όσο και οι καινοτόμες θεραπείες σε συνδυασμό με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των λειτουργών της υγείας - ιατρών και νοσηλευτών – οδηγούν στην αποτελεσματική θεραπεία υψηλό αριθμό περιστατικών. Κάθε χρόνο προστίθενται νέα- ισχυρά και αποτελεσματικά όπλα στη θεραπευτική φαρέτρα των εξειδικευμένων Παιδιάτρων Αιματολόγων/ Ογκολόγων και αυτό σημαίνει ότι περισσότερες μάχες μπορούν να κερδηθούν.

Παρόλα αυτά, η ενημέρωση της διάγνωσης της νόσου εξακολουθεί να αποτελεί την αρχή ενός αγώνα άνισου. Είναι ένας Γολγοθάς για όλη την οικογένεια. Ένας κεραυνός εν αιθρία, που ανατρέπει τη ζωή του παιδιού και της οικογένειάς του. Η ανοικτή επικοινωνία, η κατάλληλη , ειλικρινής και κατανοητή ενημέρωση,  η ανεκτική στάση και η ενθάρρυνση για συνέχιση μιας, κατά το δυνατό,  φυσιολογικής ζωής, αποτελούν τις βασικές αρχές της ψυχολογικής παρέμβασης, από τη στιγμή της  διάγνωσης  και  καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και της μακράς αποθεραπείας. 

Το παιδί με καρκίνο, μπορεί να συνεχίσει να είναι υπεύθυνο, αυτόνομο, με καθαρή γνώση για το τι συμβαίνει γύρω του.  

Είναι ένα φυσιολογικό παιδί που συνεχίζει, αλλά με διαφορετικό τρόπο τη ζωή του. Ένα παιδί  που στοχεύει και μπορεί να κατακτήσει  τα όνειρά του γιατί έχει  αγωνιστεί για τη ΖΩΗ του και νίκησε. Όσο πιο μεγάλη και σκοτεινή είναι η νύχτα τόσο λαμπρότερος θα είναι ο ήλιος της μέρας που ξημερώνει. Γιατί η Ζωή αξίζει κάθε προσπάθεια.

Dr Βάσω Σίδη

Παιδίατρος Αιματολόγος/ Ογκολόγος