Η συνταγή της ημέρας: Η πιο νόστιμη κι εύκολη σπιτική λαγάνα!

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο νόστιμη κι εύκολη σπιτική λαγάνα!

Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και στη τελική ευθεία για την Καθαρά Δευτέρα το ewoman μοιράζεται μαζί σας την πιο εύκολη συνταγή για την παραδοσιακή λαγάνα κι όλα τα μυστικά επιτυχίας της!

Όχι μόνο δε χρειάζεται να καταξοδευτείτε, αλλά μπορείτε να υπερηφανευόσαστε ότι φτιάξατε την πιο νόστιμη λαγάνα με τα χεράκια σας και να την προσφέρετε στους αγαπημένους σας ζεστή ζεστή, μόλις βγει από το φούρνο!

Όταν πέρσι πληρώσαμε 2.5 ευρώ μια λαγάνα, το πήρα πεισματικά να μάθω πόση τέχνη πια χρειάζεται για να φτιάξεις μια λαγάνα που την πουλάνε σαν...χρυσό! Βάλθηκα να μάθω τα μυστικά της επιτυχημένης λαγάνας! Ρώτησα γιαγιάδες, (είναι ειδήμονες, καθώς στα χρόνια τους, ζύμωναν ως και το ψωμί!), έψαξα και στο ίντερνετ και ναι! κέρδισα το στοίχημα και με την πρώτη απόπειρα και πρόβα για την Κ. Δευτέρα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, ότι δεν είναι δα και τόσο δύσκολη υπόθεση! Χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή,  γιατί για να πετύχει η λαγάνα χρειάζεται να ξεκουραστεί...

Σηκώστε τα μανίκια λοιπόν κι εντυπωσιάστε στο Σαρακοστιανό τραπέζι με την...τέχνη σας!

Υλικά για 2 λαγάνες:

1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο νωπή)

350 ml νερό χλιαρό

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.σ. αλάτι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

600 γραμ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ

σουσάμι (βιολογικό κατά προτίμηση)

Εκτέλεση:

Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό και την αφήνουμε να φουσκώσει για 5' περίπου και να αφρίσει. Στο υπόλοιπο νερό διαλύουμε το αλάτι.

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο εύκολη σπιτική λαγάνα!

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, όπου ρίχνουμε τη μαγιά, το νερό με το αλάτι και το λάδι.

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο εύκολη σπιτική λαγάνα!

Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ώσπου να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο εύκολη σπιτική λαγάνα!

Αλευρώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγο ακόμη και βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγο, ανοίγοντας την και τραβώντας την. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη.

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο εύκολη σπιτική λαγάνα!

Την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένη λεκάνη σκεπασμένη, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα και 30' περίπου.

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο εύκολη σπιτική λαγάνα!

Όταν διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και πλάθουμε με τα δάχτυλα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τρυπάμε δυνατά και σε πολλά σημεία την επιφάνεια μ' ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο εύκολη σπιτική λαγάνα!

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για 20- 30' (ανάλογα το φούρνο). Λίγο πριν τις βγάλουμε από το φούρνο τις ψεκάζουμε με λίγο νερό για να γίνουν πιο τραγανές!

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο εύκολη σπιτική λαγάνα!

Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε για λίγο σε σχάρα για να παραμείνουν τραγανές.

Μυστικά επιτυχίας:

- Για να γίνει τραγανή η λαγάνα πρέπει να τρυπήσουμε με το ξυλάκι μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια της λαγάνας, ενώ απαραιτήτως πρέπει να τη ψεκάσουμε με λίγο νερό στο τέλος του ψησίματος.

–Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο φούσκωμα της ζύμης. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.

-Για φουσκωτή λαγάνα πλάθουμε τις λαγάνες με πάχος 2 εκ., ενώ αν θέλουμε πιο λεπτή και τραγανή λαγάνα πλάθουμε τις λαγάνες πιο λεπτές.

Η συνταγή της ημέρας: Η πιο εύκολη σπιτική λαγάνα!

Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!!!