Η συνταγή της ημέρας: Yπέροχη μαρμελάδα φράουλα με στέβια!

Η συνταγή της ημέρας: Όλα τα μυστικά για υπέροχη  μαρμελάδα φράουλα με στέβια!

Σπιτική μαρμελάδα φράουλα με όλα τα μυστικά για υπέροχο χρώμα, υφή, άρωμα και γεύση η συνταγή που φιλοξενεί σήμερα το ewoman.

Με κομματάκια φράουλας ή λεία, (ανάλογα τις προτιμήσεις), μια σπιτική μαρμελάδα που θα λατρέψουν μικρά και μεγάλα παιδιά. Διαλέξτε τις καλύτερες φράουλες και με λίγα κι απλά βήματα κλείστε το άρωμά τους και της άνοιξης μέσα της και προσφέρετέ την όλο το χρόνο σ' αυτούς που αγαπάτε!

Υλικά:

1 κιλό ώριμες και σφιχτές φράουλες

 350 γρ στέβια (ή 750-1000 γρ, ζάχαρη) 

1/2 λεμόνι (χυμός)

1/2 κ.γλ. ζελατίνη ή 2 φύλλα ζελατίνης (μόνο σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε στέβια) 

Εκτέλεση:

Επιλέγουμε φράουλες κατακόκκινες, ώριμες και σφιχτές. Φράουλες λιωμένες ή με χτυπήματα, θα αλλοιώσουν τη γεύση της μαρμελάδας.

Η συνταγή της ημέρας: Όλα τα μυστικά για υπέροχη  μαρμελάδα φράουλα με στέβια!

-Πλένουμε σχολαστικά τις φράουλες με το κοτσάνι τους (για να μη ρουφήξουν νερό) κι ύστερα αφαιρούμε το κοτσάνι. Τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια ή τις λιώνουμε ζουλώντας τες ή  στο μπλέντερ (ανάλογα αν θέλουμε λεία μαρμελάδα ή με κομμάτια φρούτων) και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση.

-Τις πασπαλίζουμε με τη στέβια ή τη ζάχαρη και τις αφήνουμε να σταθούν για αρκετή ώρα ώσπου να λιώσει η ζάχαρη από΄την υγρασία της φράουλας. Τις ανακατεύουμε συχνά.

Έπειτα τις βάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά κι αφήνουμε να πάρουν βράση. Ξαφρίζουμε τον αφρό όταν χρειάζεται και δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για σύνολο περίπου 25΄. Ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα.

Η συνταγή της ημέρας: Όλα τα μυστικά για υπέροχη  μαρμελάδα φράουλα με στέβια!

Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν μένει ελαφρώς συμπυκνωμένη πάνω στη ξύλινη κουτάλα και τότε είναι η ώρα να προσθέσουμε το χυμό λεμονιού. Την αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2΄ κι αποσύρουμε από τη φωτιά. Καθώς είναι ζεστή τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) και τ’ αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.

*Για να φτιάξουμε μαρμελάδα με στέβια θα πρέπει να υπολογίζουμε 1:3 ποσότητα με τη φράουλα.

Στο 1 κιλό φράουλες, 350 γρ. στέβια. Σ' αυτή την περίπτωση, μόλις τη βάλουμε στη φωτιά, θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη ζελατίνη για να πήξει σωστά η μαρμελάδα. 

1/2 κ.γλ. σκόνη σε 1 κ.σ κρύο νερό

ή 2 φύλλα ζελατίνης που θα τα μουλιάσουμε σε κρύο νερό

Η μαρμελάδα με στέβια διατηρείται στο ψυγείο ακόμη και πριν ανοιχτεί!

Η συνταγή της ημέρας: Όλα τα μυστικά για υπέροχη  μαρμελάδα φράουλα με στέβια!

Tips:

•Όσο είναι ζεστή η μαρμελάδα, θα σας φαίνεται αρκετά αραιή. Όμως όσο θα κρυώνει, θα αρχίσει να σφίγγει και να στέκεται. Γιαυτό το λόγο, καλό είναι να τη βγάλουμε από τη φωτιά ακόμα κι αν μας φαίνεται ρευστή. Αν χρειαστεί, αφού κρυώσει τελείως την ξαναβράζουμε για λίγα επιπλέον λεπτά, να δέσει.

-Όσο περισσότερη ώρα βράζουμε μια μαρμελάδα, τόσο καραμελώνει και σκουραίνει το χρώμα της. Με 25' βράσιμο σε δυνατή φωτιά, ιδανικά η μαρμελάδα μας θα έχει κατακόκκινο φραουλένιο χρώμα και άρωμα.

Η συνταγή της ημέρας: Όλα τα μυστικά για υπέροχη  μαρμελάδα φράουλα με στέβια!

•Σε κάθε µαρµελάδα που φτιάχνουμε  αν τρίβουμε  ½ µήλο, θα δέσει πιο σωστά λόγω της µεγάλης περιεκτικότητας του µήλου σε πηκτίνη.