Μη θάβετε τα ταλέντα σας, ακολουθήστε τα!

Μη θάβετε τα ταλέντα σας, ακολουθήστε τα!

Να μπορούσαμε λέει να είμαστε δημιουργικοί  σε κάθε μας επίπεδο.

Χμ! Ενδιαφέρον θα είχε, να ήμασταν δημιουργικοί με τα παιδιά μας, με τους συντρόφους μας, στη δουλειά μας…

Πιστεύω πως ο καθένας μας σε κάτι είναι καλός. Κάποιο ταλέντο έχει, που το αφήνει αναξιοποίητο, ανεκμετάλλευτο.

Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί .

Αισθάνομαι δημιουργική όταν βάζω τις λέξεις μου στο λευκό χαρτί, όταν μια  μία, τους δίνω νόημα!

Αισθάνομαι δημιουργική όταν αλλάζω των χώρο που ζω! Βάφω, κάνω μικρές αισθητικές παρεμβάσεις  στους τοίχους, παίζοντας στην ουσία με αυτό που έχω στο μυαλό μου!

Η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο για τους επαγγελματίες, είναι για όλους, από τα ασήμαντα καθημερινά, μέχρι τα πιο περίπλοκα!

Κάθε φορά που θέλω να γράψω, ανάβουν μικρά λαμπάκια που μου δίνουν άλλη μια λέξη και άλλη μια…

Ένα μικρό είδος τελετουργικού, που για τον καθένα μας είναι διαφορετικό, αποτελεί το Α και το Ω ενός δημιουργού!

Είτε είσαι σε ένα άδειο δωμάτιο, είτε μπροστά σε μια λευκή κόλλα χαρτί, είτε στο γραφείο σου κοιτώντας και ψάχνοντας για έμπνευση, για λύση, για δράση, είσαι μόνος!

Είσαι εσύ με εσένα και ότι κουβαλάς. Το σώμα σου, τις ιδέες σου, τις αναμνήσεις σου, τα πάθη σου, τους στόχους σου, τις φιλοδοξίες σου, τους φόβους σου!

Είτε με την αγαπημένη σου μουσική, είτε στην απόλυτη σιγή, η δημιουργία σου ξεδιπλώνεται, εμπρός σε εκείνο που αγαπάς!

Εγώ γράφω και γύρω μου γίνεται ένας χαμός, το ένα παιδί ζητάει το ένα, το άλλο κάτι άλλο, μπορεί παράλληλα να μαγειρεύω, να ακούω μουσική, να απαντάω… όμως εγώ το απολαμβάνω, δε με κουράζει, αυτό είναι το δικό μου τελετουργικό κι ας μοιάζει σε εσένα δύσκολο!

Κι οι φόβοι πάνε περίπατο, όλα είναι ένα παιχνίδι του μυαλού!

Τι γράφω, θα γελάνε μαζί μου, θα βγάλουν άκρη…

Η ιδέα μου θα είναι πρωτοποριακή, θα ξεχωρίζει… σκέφτεται κάποιος άλλος

Σκεφτόμαστε διάφορα, μα δεν μας σταματά κάποιος φόβος.

Έχω έναν φίλο που παίρνει κομμάτια ξύλου και δημιουργεί απίστευτες κατασκευές, κάποιες του μοιάζουν χαζές, μα αυτό δεν τον σταματά!

Εκείνος βρίσκεται μπροστά σε ένα κομμάτι πεταμένου ξύλου, κάποιος που ζωγραφίζει, κοιτάει τον άδειο καμβά,  ένας  που γράφει μουσική,  χαϊδεύει απαλά τα πλήκτρα του πιάνου, κάποιος που γράφει,  παίρνει το μολύβι του, κοιτάει το χαρτί και βρίσκεται σε μια χαοτική στιγμή, αναζητώντας την ιδέα του!

Όταν η έμπνευση δεν έρχεται σε εμένα, πάω εγώ σε αυτήν! Αυτή είναι η σχέση μας, αυτή είναι η σχέση του δημιουργού με το εκάστοτε αντικείμενο του πόθου του!

Πού βρίσκεται;

 Αυτό κι αν είναι μαγικό παιχνίδι! Βρίσκονται παντού γύρω μας, διαβάζοντας, μιλώντας με φίλους, ακούγοντας κουβέντες περαστικών, άγνωστων προς εμάς! Καυγάδες, εσωτερικές αναζητήσεις, προβληματισμοί φίλων, τα πάντα είναι έμπνευση! Ακόμη και η μέρα μέσα στο σπίτι αποτελεί πηγή!

Η δημιουργικότητα δεν έχει να κάνει με κάτι το νέο, το ριζοσπαστικό. Για μένα είναι η απόλυτη σύνδεση με το παρελθόν του καθενός που δημιουργεί. Ανασύρεις μνήμες από κάτι που είδες, που έζησες, που άκουσες, που γεύτηκες και εσύ το μόνο που κάνεις είναι να συνδέεις αυτές τις μνήμες με το σήμερα, με αυτό που εδώ, στο τώρα, θέλεις να εκφράσεις.

Κάποιος που μαγειρεύει, έχει την μυρωδιά από την μητέρα που μαγείρευε στην κουζίνα, εκείνος μπορεί να προσθέσει ένα ή δύο υλικά διαφορετικά και να δημιουργήσει μια νέα συνταγή, η μνήμη όμως είναι εκείνη που κινεί τα νήματα της δημιουργίας του, η ανάμνηση!

Ένα άλλο θέμα επίσης είναι το κατά πόσο κάποιος θα καλλιεργήσει την όποια του κλίση. Αυτό μπορεί να συμβεί τυχαία, ή και να μην συμβεί ποτέ!

Η ύπαρξη της δημιουργικής ζωής βασίζεται στον συνδυασμό δύο στοιχείων. Του πάθους και της δεξιότητας!

Χωρίς πάθος, όλες οι δεξιότητες του κόσμου μένουν άδειες, κενές.

Χωρίς δεξιότητα, όλο το πάθος του κόσμου δεν φτάνει να σε γεμίσει, να σε ολοκληρώσει!

Συμβουλή μου, ακολουθήστε με κλειστά μάτια το όποιο ταλέντο σας! Μην το θάβετε, αξιοποιήστε το, όχι για τους άλλους, αλλά για εσάς και αυτό που σας προσφέρει!

Αυτό που σας πλημμυρίζει χαρά, χαλάρωση, γαλήνη, ευτυχία, ανακούφιση…όπως κι αν το πείτε, είστε εσείς!