Η συνταγή της ημέρας: Λαζαράκια για τη ψυχή του Λαζάρου

Η συνταγή της ημέρας: Λαζαράκια για τη ψυχή του Λαζάρου

Στο ewoman αγαπάμε τις παραδόσεις και το αποδεικνύουμε! Σάββατο του Λαζάρου αύριο και το ewoman φιλοξενεί σήμερα τη συνταγή για τα παραδοσιακά Λαζαράκια. 

Τα Λαζαράκια είναι κουλουράκια σε σχήμα ανθρώπου, σπαργανωμένου, με σταυρωμένα τα χέρια, -όπως ακριβώς παρουσιάζεται ο Λάζαρος στις εικόνες, που ζυμώνουν εθιμοτυπικά οι νοικοκυρές σε πολλές περιοχές της χώρας για τη ψυχή του Λάζαρου. Στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Σύμφωνα με το έθιμο, όποιος δεν φτιάξει λαζαράκια, δεν θα χορτάσει ψωμί.

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε παλαιότερα, αφού πίστευαν ότι ο αναστημένος φίλος του Χριστού είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

Μια πολύ καλή ευκαιρία για να μπείτε με τα παιδιά σας στην κουζίνα και να φτιάξετε τα δικά σας λαζαράκια, περνώντας δημιουργικό χρόνο μαζί τους!

Υλικά :

1 κιλό αλεύρι σταρένιο

1 φλιτζ. τσ. σταφίδες

2 φλιτζ. χλιαρό νερό

4 κ.σ. ζάχαρη

½ φλιτζ. τσ καλαμποκέλαιο

1 κ. γλ. γλυκάνισο ή μαστίχα Χίου

μαγιά μπύρας

λίγα μοσχοκάρφια ή γαρύφαλα και λίγο σουσάμι

Εκτέλεση :

Διαλύουμε τη μαγιά με ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό μέσα στη λεκάνη του ζυμώματος και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο ή τη μαστίχα και ένα ακόμη φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε σε μέτρια ζύμη. Αδειάζουμε το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας και ξαναζυμώνουμε με δύναμη. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια τα οποία τα πλάθουμε σε ανθρωπάκια τοποθετώντας τα μοσχοκάρφια για μάτια.

Η συνταγή της ημέρας: Λαζαράκια για τη ψυχή του Λαζάρου

Με λίγο λάδι αλείφουμε τις λαμαρίνες, τοποθετούμε μέσα τα λαζαράκια τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στους 180 ο C για 45 – 50'.

Στολίζουμε σε καλάθι και... Καλό Πάσχα!

Η συνταγή της ημέρας: Λαζαράκια για τη ψυχή του Λαζάρου