Η συνταγή της ημέρας: Λαβράκια με καρότα και μέλι

Η συνταγή της ημέρας: Λαβράκια με καρότα και μέλι

Λαβράκια με καρότα και μέλι, η γκουρμέ πεντανόστιμη πρόταση του ewoman για την Κυριακή των Βαϊων, που παραδοσιακά τρώμε ψάρι!! 

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει το έθιμο να τρώμε ψάρια την Κυριακή των Βαϊων. 
Πριν την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται να καταναλώσουμε ψάρι. 

Υλικά:
4 λαβράκια (1200 γρ.)
10-12 καρότα 
1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. κύμινο τριμμένο
1/2 κουτ. γλ. κόλιαντρο τριμμένο
2 πρέζες μπαχάρι τριμμένο
2 κουτ. γλ. μέλι  + 2 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού 

+ 1/2 κ. γλ μπαλσάμικο (προαιρετικά) 
2 κουτ. σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο (προαιρετικά) 

αλάτι, πιπέρι

2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Καθαρίζουμε τα καρότα, και τα κόβουμε σε 4-6 λωρίδες κατά μήκος. Αλατοπιπερώνουμε τα λαβράκια και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Απλώνουμε τα καρότα σε ταψί και το ψιλοκομμένο σκόρδο και πάνω τους τοποθετούμε τα ψάρια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20'.

Η συνταγή της ημέρας: Λαβράκια με καρότα και μέλι

Στο μεταξύ, ανακατεύουμε το μέλι με τον χυμό λεμονιού και μία κουταλιά νερό μέχρι να ενωθούν. Προαιρετικά για πιο έντονη κι ιδιαίτερη γεύση, προσθέτουμε λίγες σταγόνες μπαλσάμικο ξύδι. Βγάζουμε προσεκτικά (με σπάτουλα) τα ψάρια σε πιάτο. Ανακατεύουμε τα καρότα και τα περιχύνουμε με το μείγμα του μελιού.

Η συνταγή της ημέρας: Λαβράκια με καρότα και μέλι

Τα ξαναβάζουμε στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5' ακόμη, μέχρι να καραμελώσουν.

Η συνταγή της ημέρας: Λαβράκια με καρότα και μέλι

Μοιράζουμε τα καρότα σε 2 πιάτα και πάνω τους τοποθετούμε τα ψάρια. Γαρνίρουμε με τον δυόσμο και σερβίρουμε με λίγα από τα υγρά του ταψιού.

Η συνταγή της ημέρας: Λαβράκια με καρότα και μέλι

Καλή όρεξη! 

Δείτε δυο ακόμη προτάσεις για ψάρι: Τσιπούρες πλακί στο φούρνο, εδώ.  

Τσιπούρες με δεντρολίβανο, εδώ.