Το «Ευλογημένο Ψέμα» της Άννας Κατσούλη

 Το «Ευλογημένο Ψέμα» της Άννας Κατσούλη

Είχα την τύχη σε μια από τις καλλιτεχνικές μου περιπλανήσεις να συναντήσω μία νέα ερμηνεύτρια, με ονειρική φωνή, που σύμφωνα με δηλώσεις της Ζωής Τηγανούρια  μαγεύει το κοινό! Ήμουν ακόμη πιο τυχερή όταν αυτή η νεαρή ερμηνεύτρια ονόματι Άννα Κατσούλη υπέκυψε στην ανάκρισή μου.

Άννα μου, κάνεις το δισκογραφικό σου ντεμπούτο με το τραγούδι «Ευλογημένο Ψέμα» σε μουσική της συνθέτιδος Ζωής Τηγανούρια και στίχους της συγγραφέως Μαρίας Παπαδάκη, με αφορμή το ομότιτλο βαθυστόχαστο μυθιστόρημα της συγγραφέως. Πώς προέκυψε αυτή η σημαντική συνεργασία και πώς νιώθεις για αυτήν;

Α.Κ: Η γνωριμία μου με τη Ζωή Τηγανούρια ήταν πράγματι κομβική κι ήρθε ακριβώς την περίοδο που αποφάσισα να ξεκινήσω δισκογραφία! Το καλοκαίρι 2018, πήγα στην ακρόαση που πραγματοποιούσε για τη μουσικο-θεατρική παράσταση με τίτλο «Έτσι ειν’ η Ζωή» και έτσι είχα τη μεγάλη χαρά & τιμή να είμαι μια από τις βασικές τραγουδίστριές της. Πραγματικά νιώθω ευλογημένη που τη γνώρισα, γιατί ως μουσικοσυνθέτρια, η Ζωή στηρίζει πολλούς νέους ερμηνευτές, με τον επαγγελματισμό, την ποιότητα & την ειλικρίνεια που τη χαρακτηρίζει! Ακολούθησαν πολλές συναυλίες πλάι της και η προετοιμασία του 1ου δίσκου μου, δεν άργησε.

Το «Ευλογημένο Ψέμα» είναι ένα από τα δύο τραγούδια που μου εμπιστεύτηκε η Ζωή Τηγανούρια και  κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρία της ίδιας, Zoe Music Company. Η Μαρία Παπαδάκη, είναι χρόνια φίλη & συνεργάτης στιχουργός της Ζωής Τηγανούρια κι έτσι ,με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο της συγγραφέως, γεννήθηκαν αβίαστα οι γλαφυροί στίχοι της, που ντύθηκαν με την ταξιδιάρικη μελωδία της συνθέτιδος.  Αυτή είναι η ιστορία, λοιπόν, του τραγουδιού μας!

Όμορφη η ιστορία του τραγουδιού… Πάμε όμως λίγο πιο πίσω, σε μια ακόμα δική σου ιστορία! Η πρώτη εμφάνιση σου επί σκηνής ήταν στα 13 σου χρόνια! Πώς ένιωθε μια έφηβη επί σκηνής και πώς νιώθει η Άννα μετά από τόσο καιρό;

Α.Κ: Είχα την ευλογία να γεννηθώ μέσα σε μια μουσική οικογένεια, οπότε το να τραγουδάω σε φιλανθρωπικές συναυλίες στα 13 μου ανάμεσα στον πατέρα και τα αδέρφια μου, που είναι επαγγελματίες μουσικοί, ήταν κάτι φυσικό για εμένα! Αλλά η πρώτη φορά που σηκώθηκα μπροστά για να τραγουδήσω solo ,ήταν πραγματικά αγχωτική! Θυμάμαι σε ένα μουσικό μας αφιέρωμα για τη Σμύρνη, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, τα μάτια μου ήταν καρφωμένα στους στίχους κι από το άγχος μου, είχα πιάσει την άκρη της φούστας μου ασυναίσθητα και τη στριφογύριζα! Όμως, η συχνή επαφή μου με τη σκηνή με απελευθέρωσε σύντομα κι έτσι μετά από 10 χρόνια δουλειάς, μπορώ πλέον να πω οτι επάνω στη σκηνή νιώθω τόσο οικεία, σαν να βρίσκομαι στο δικό μου μαγικό χωροχρόνο, ζω τη στιγμή κι ανυπομονώ ν’ανέβω και να μοιραστώ με τους ακροατές τις ιστορίες που έχω να τους πω! Ε..ε..εντάξει κι ένα μικρό χτυποκάρδι πριν βγω, ποτέ δε λείπει, χαχα!

Στο ευλογημένο ψέμα, μας τραγουδάς για μια αγάπη παγίδα και καταιγίδα. Τι είδους αγάπη είναι αυτή, τι ιστορία σου φέρνει στο μυαλό το τραγούδι σου;

Α.Κ: Χωρίς να μαρτυρήσω το μυθιστόρημα, θα σου πω ότι ερμηνεύοντας αυτό το τραγούδι, ένιωσα πως περιγράφει μια αγάπη-χείμμαρο, που σε κατακλύζει και δίχως να το πολυκαταλάβεις, σε οδηγεί στο δρόμο που αυτή ορίζει, ως μόνη επιλογή. Όμως, μια τέτοια αγάπη μόνο αλώβητη δε θα μπορούσε να σε αφήσει και ποιος ξέρει με πόσες ή τί είδους πληγές… Ως Άννα λειτουργώ σχεδόν απόλυτα με το συναίσθημα, παρά με τη λογική! Είμαι διαχυτική κι ενθουσιώδης στην καθημερινότητά μου, όμως στο κομμάτι της «αγάπης» είμαι πολύ σοβαρή και μετρημένη, γιατί είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης ζωής και η ιστορία έχει δείξει ότι είναι ικανή για τα σπουδαιότερα αλλά και τα πιο οδυνηρά! Κι όπως πολύ όμορφα έχει πει ο Τσέχωφ «δεν παίζουν με τις ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων για να κερδίζουν ως αντάλλαγμα αναστεναγμούς και χάδια…»

Συνέντευξη της Άννας Κατσούλη

Ναι σίγουρα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και μετρημένοι, απλά κάποιοι φορές ίσως χρειάζεται να ρισκάρουμε. Είσαι άνθρωπος του ρίσκου; Θα σε χαρακτήριζες τολμηρή ή κάπως αλλιώς;

 Α.Κ: Γενικά είμαι αρκετά ενεργητική, καταπιάνομαι με 10 πράγματα ταυτόχρονα, γιατί απλά μου αρέσουν όλα και συχνά ρισκάρω, χωρίς να σκεφτώ ή να υπολογίσω λογικά, γεγονός που μετάνιωσα κάποιες φορές (χαχα!), αλλά όπως λένε «αν δε πάθεις, δε θα μάθεις»! Στη δουλειά, για παράδειγμα, πολλοί συνάδελφοι μου αναγνωρίζουν έναν δυναμισμό σε σχέση με την ηλικία μου, μπορώ να διαχειριστώ πολλές καταστάσεις  ταυτόχρονα και δε γονατίζω ευκολα! Συνήθως αν τρυπώσει καλά κάτι στο μυαλό μου, δε θα βγει μέχρι να υλοποιηθεί! Είναι μια οικογενειακή ξεροκεφαλιά, που μάλλον κρατά από τις κρητικές μου ρίζες, που είναι λίγο…«κουζουλές»! (χαχαχα) 

Στην καλλιτεχνική σου πορεία θα ήθελες να εστιάσεις στην ερμηνεία ερωτικών τραγουδιών ή θέλεις να περάσεις και άλλου είδους συναισθήματα στον κόσμο;

Α.Κ: Ο «έρωτας» είναι πανανθρώπινη πηγή έμπνευσης, αλλά σίγουρα όχι η μοναδική! Εκπλήσσομαι ευχάριστα, καθώς βλέπω με τα χρόνια, ότι όλο και περισσότεροι νέοι δημιουργοί και ερμηνευτές στρέφονται μέσω της μουσικής στην ανάδειξη της κοινωνικής πραγματικότητας, στην αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων, την αισιοδοξία του νεοέλληνα εν έτει 2019, τα όνειρα, τα απλά, καθημερινά πράγματα. Σίγουρα θα ήθελα ως νέα ερμηνεύτρια να  συμπεριλάβω τις παραπάνω πτυχές της ζωής στα τραγούδια μου κι ιδιαίτερα το μήνυμα των «απλών υλικών» μιας ευτυχισμένης ζωής, όπως ένα χαμόγελο ή μια καλημέρα!

Επόμενες εμφανίσεις και συνεργασίες που θα ήθελες να μας αποκαλύψεις;

Α,Κ: Στις 16 Ιουνίου θα παρουσιάσω το δισκογραφικό άλμπουμ μου, με τίτλο «Κρυμμένος Ουρανός» στο Polis Art Café στο Σύνταγμα κι είναι μια από τις στιγμές που περιμένω εν αγωνίως! Επίσης προγραμματίζεται η καλοκαιρινή περιοδεία μου σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας, την οποία αναμένω με λαχτάρα! Ελπίζω ακούγοντας τα τραγούδια μου, να συγκινηθείτε, να βρείτε κάτι από τον εαυτό σας και να ταξιδέψετε μαζί μου!

Ακούστε το τραγούδι, εδώ!