Βιβλιοκριτική Ewoman: «σκόνη στο πρόσωπο»

Βιβλιοκριτική Ewoman:  «σκόνη στο πρόσωπο»

Διαπροσωπικές σχέσεις, με ρωγμές από τους τριγμούς του χρόνου, της καθημερινότητας, γκρεμίζονται  αποδομούνται όπως τα τοιχώματα του σπήλαιου που μας περιγράφει στο  βιβλίο του «σκόνη στο πρόσωπο», ο συγγραφέας Νίκος Ιατρού.

Ο Νίκος Ιατρού γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, ζει  στην Αθήνα και εργάζεται ως καθηγητής φυσικής αγωγής και διευθυντής Γυμνασίου στα εκπαιδευτήρια Γείτονα. Ύστερα από παρακολούθηση μαθημάτων δημιουργικής γραφής, αρκετές εκδρομές σε σπήλαια με το σχολείο,  αλλά και αρκετό καιρό παρατήρησης των ανθρωπίνων σχέσεων,  κατόρθωσε το 2018 να εκδώσει τη νουβέλα «σκόνη στο πρόσωπο». Επιθυμώντας να ξεσκονίσει με έξυπνο τρόπο τα μύχια της ψυχής των ανθρώπων και τα αδιέξοδά τους, μέσω μιας γρήγορης πλοκής, στέλνει τους ήρωές του εκδρομή στη Μάνη με στόχο την εξερεύνηση ενός σπηλαίου.

Ένα σπήλαιο μπορεί να στέκει σταθερό στο ίδιο σημείο για χρόνια, αλλά μόνο αυτό ξέρει πώς είναι να σε χτυπάν τα κύματα τις θάλασσας και να σε ταράζουν οι σεισμοί. Κάποια στιγμή και οι βράχοι σπάνε. Έτσι και οι σχέσεις των ηρώων. Δομημένες στη δύναμη της συνήθειας, στις βαθιές σιωπές δυσαρέσκειας, έρχεται η ώρα να δοκιμαστούν όταν οι ήρωές του μεταφέρουν τον εσωτερικό τους εγκλωβισμό σε ένα σπήλαιο στη Μάνη. Ένας σεισμός ρίχνει βράχια γύρω τους, ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά την κατάσταση, αλλά όλοι έχουν το ίδιο βάρος να κουβαλήσουν την ίδια σκόνη στο πρόσωπο και είναι επιλογή τους αν θα την ξεπλύνουν βγαίνοντας από εκεί, ή αν θα την αφήσουν να τους βαραίνει…

Με λιτό τρόπο γραφής και γρήγορες εναλλαγές, ο Νίκος Ιατρού κατορθώνει να σκιαγραφήσει όλο το φάσμα των συναισθημάτων και να καταστήσει σαφές αυτό που θέλει να επικοινωνήσει μέσα από τα φυσικά φαινόμενα, τα οποία αποτελούν μια αλληγορία για τους αστάθμητους παράγοντες, οι οποίοι είναι υπαίτιοι για τις δυσκολίες της ζωής. Μέσα από τις περιγραφές του ο αναγνώστης κάνει τους προσωπικούς του συνειρμούς.