Eman says: Richard Mille RM 19-02 Tourbillion Fleur. Άπιαστο όνειρο!

Eman says: Richard Mille RM 19-02 Tourbillion Fleur. Άπιαστο όνειρο!

Τα πρώτα κομμάτια που έχω παρουσιάσει, μπορούν να χαρακτηριστούν και ως προσιτά. Τώρα θα σε πάω σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο. O Richard Mille δημιούργησε την ομώνυμη πολυτελή ωρολογοποιία το 1999 σε συνεργασία με την υψηλού επιπέδου Audemars Piguet.

Ξεκίνησε να δημιουργεί έργα τέχνης το 2001. Με σεβασμό στις αρχές της Ελβετικής ωρολογοποιίας, εστίαζε από την αρχή στη χρήση υλικών υψηλής τεχνολογίας, στον μοντέρνο σχεδιασμό και την υψηλή απόδοση.

Το τρισδιάστατο αυτό κομμάτι βασίζεται στον σχεδιασμό ενός λουλουδιού που ανοίγει και κλείνει αποκαλύπτοντας ένα «αιωρούμενο» τουρμπιγιόν. Το τουρμπιγιόν δημιουργήθηκε το 1795 από τον Abraham-Louis Breguet (της ομώνυμης ωρολογοποιίας) για να αφαιρεί τις επιπτώσεις της βαρύτητας πάνω στον μηχανισμό στα ρολόγια τσέπης της εποχής ώστε να βελτιώνει την ακρίβειά τους. Τώρα φυσικά δεν έχει νόημα η ύπαρξή του γιατί τα ρολόγια χειρός κινούνται συνεχώς φορεμένα πάνω στο χέρι σε αντίθεση με τα ρολόγια τσέπης που άλλαζαν θέση μόνο όταν κάποιος τα έβγαζε για να τα δει. Έχει παραμείνει όμως ένα πολύτιμο και όμορφο κομμάτι του ρολογιού. Θεωρείται στην υψηλή ωρολογοποιία ως το πιο δύσκολο μέρος ενός ρολογιού για να δημιουργηθεί και είναι πάντα ένα πάρα πολύ ακριβό, χειροποίητο χαρακτηριστικό.

Eman says: Richard Mille RM 19-02 Tourbillion Fleur. Άπιαστο όνειρο!

Το ρολόι αυτό είναι η επιτομή της τέχνης της Richard Mille. Το λουλούδι που έχει επιλεχθεί είναι η Μανόλια, γιατί υπάρχει πάνω στη γη εκατομμύρια χρόνια, ακόμη και πριν από την εμφάνιση των μελισσών. Στο κέντρο έχει πολύτιμους λίθους που συμβολίζουν τους στήμονες του λουλουδιού. Τα 5 πέταλά του είναι από χρυσό και ανοίγουν αυτόματα κάθε 5 λεπτά. Όταν ανοίγουν, το «αιωρούμενο» τουρμπιγιόν βγαίνει ελάχιστα προς τα έξω, για να αποκαλύψει ολόκληρη την ομορφιά και τα εξαρτήματά του. Λέγεται «αιωρούμενο» γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει γέφυρα από επάνω και φαίνεται σαν να μην στηρίζεται πουθενά. Το λουλούδι ανοίγει και χειροκίνητα πιέζοντας το πλήκτρο που βρίσκεται πλάγια αριστερά της κάσας, κοντά στο 9. Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί με ξεχωριστή πηγή ενέργειας από αυτή του βασικού μηχανισμού μέσα στο ρολόι. Στο σύνολο ένα κούρδισμα αρκεί για 36 περίπου ώρες λειτουργίας.

Eman says: Richard Mille RM 19-02 Tourbillion Fleur. Άπιαστο όνειρο!

Βγαίνει μόνο σε λευκό ή ροζ χρυσό και μόνο σε περιορισμένο αριθμό κομματιών. Το σχήμα της κάσας είναι χαρακτηριστικό της ωρολογοποιίας και πολύ δύσκολο στην παραγωγική διαδικασία καθώς απαιτείται έλεγχος ποιότητας υψηλού επιπέδου. Έχει διάσταση 38,3x45,4 εκατοστά και χρειάζεται περίπου 300 επεμβάσεις για να παραχθεί το τελικό σχήμα.

Eman says: Richard Mille RM 19-02 Tourbillion Fleur. Άπιαστο όνειρο!

Η σήμανση αδιαβροχοποίησης είναι στα 50 μέτρα. Οι 12 βίδες, οι γέφυρες και η βάση του είναι από τιτάνιο βαθμού 5. Το τιτάνιο βαθμού 5, είναι ένα βιοσυμβατό, ανθεκτικό στη διάβρωση και εξαιρετικά άκαμπτο κράμα, το οποίο επιτρέπει στον μηχανισμό να λειτουργεί χωρίς κόπο. Το κράμα αποτελείται από 90% τιτάνιο, 6% αλουμίνιο και 4% βανάδιο.

Eman says: Richard Mille RM 19-02 Tourbillion Fleur. Άπιαστο όνειρο!

Αυτός ο συνδυασμός αυξάνει περαιτέρω τις μηχανικές του ιδιότητες, γεγονός που εξηγεί τη συχνή χρήση του στις αεροδιαστημικές και αεροναυτικές βιομηχανίες, καθώς και στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η σκελετοποιημένη πλάκα βάσης, που είναι εξ ολοκλήρου χαραγμένη στο χέρι με μοτίβο λουλουδιών, έχει υποβληθεί σε εντατικές και πλήρεις δοκιμές για βελτιστοποίηση της ικανότητας αντοχής του.

Ο μηχανισμός περιέχει 51 πολύτιμους λίθους και ο τροχός ισορροπίας του αντιπροσωπεύει την απόλυτη καινοτομία. Εξασφαλίζει μεγαλύτερη αξιοπιστία όταν υποβάλλεται σε χτυπήματα ή κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης και αποσυναρμολόγησης, με αποτέλεσμα καλύτερα χρονομετρικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.

Κουρδίζεται με το χέρι από την κορώνα που έχει σύστημα προστασίας από το υπερβολικό κούρδισμα.

Παράγεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό κομματιών. Η έκδοση χωρίς διαμάντια κοστίζει περίπου 980.000 ευρώ.

Eman says: Richard Mille RM 19-02 Tourbillion Fleur. Άπιαστο όνειρο!

www.richardmille.com/

 

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.