Όσα πρέπει να ξέρετε για το Τεστ Παπ και το νέο τεστ Υγρής Φάσης

Όσα πρέπει να ξέρετε για το Τεστ Παπ και το νέο τεστ Υγρής Φάσης

Το τεστ Παπανικολάου (τεστ Παπ) είναι μια ανώδυνη και ταχύτατη προληπτική δοκιμασία ελέγχου που ανιχνεύει τα παθολογικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορεί μελλοντικά να εξελιχθούν σε καρκινικά κύτταρα.

Εφευρέθηκε από τον Γεώργιο Παπανικολάου το 1946 και από τότε εξελίχθηκε σημαντικά. Κατά την εξέταση αυτή ο γυναικολόγος λαμβάνει επιφανειακά κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας με μία μικρή σπάτουλα και ένα ειδικό βουρτσάκι και ακολούθως τα κύτταρα αυτά επαλείφονται σε μία γυάλινη πλάκα η οποία αποστέλλεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση μετά κατάλληλες χρώσεις.

Η απλή ωστόσο επάλειψη στη γυάλινη πλάκα προκαλεί ακανόνιστη επίστρωση που δυσκολεύει την ακριβή αξιολόγηση. Επιπλέον μελέτες έδειξαν ότι η πλειονότητα του υλικού των κυττάρων δεν επιστρώνεται στη γυάλινη πλάκα και απορρίπτεται. Σήμερα μια νέα τεχνική υγρής φάσης, το Thin Prep, δίνει λύσεις στους περιορισμούς του κλασικού τεστ Παπ και αυξάνει την διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης στο 90% περίπου.

Κατά τη νέα αυτή τεχνική τα κύτταρα συλλέγονται κατά τον ίδιο τρόπο με ειδικό βουρτσάκι, αλλά αντί να επιστρωθούν στη γυάλινη πλάκα τοποθετούνται σε φιαλίδιο με διάλυμα συντήρησης και η επίστρωση γίνεται σε ομοιόμορφη λεπτή στιβάδα από ειδικό μηχάνημα.

Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότερη αξιολόγηση όλων των κυττάρων της λήψεως και τη σωστή συντήρηση και επίστρωση τους.

p3

Επιπλέον το ίδιο δείγμα μπορεί αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω εξετάσεις, όπως ανίχνευση και τυποποίηση των στελεχών του ιού HPV ή ταυτοποίηση μικροοργανισμών (χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, ερπητοιός), χωρίς επαναληπτική επίσκεψη και λήψη.

Από το 1996 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την καθιέρωση της μεθόδου Thin Prep για να αντικαταστήσει τη συμβατική τεχνική, αναγνωρίζοντας ότι είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική στην ανίχνευση τραχηλικών αλλοιώσεων. Το μόνο μειονέκτημα του νέου τεστ είναι το κόστος που είναι περίπου διπλάσιο του κλασικού τεστ Παπ, αλλά η αξιολόγηση της σχέσης κόστους/αποτελέσματος είναι υπέρ του Thin Prep. Σε τεστ Παπανικολάου πρέπει να υποβάλονται όλες οι γυναίκες ετησίως μετά τον πρώτο χρόνο έναρξης σεξουαλικών επαφών.

Στο ιατρείο μας πραγματοποιείται τόσο το συμβατικό τεστ Παπ, αλλά και το νέο τεστ στην πρωτότυπη μορφή του, το Thin Prep, στην προνομιακή τιμή που προσφέρεται μάλιστα αποτελεί την πρώτη επιλογή των γυναικών που επισκέπτονται το ιατρείο. Το ιατρείο συνεργάζεται με ένα από τα αρτιότερα εξοπλισμένα εργαστήρια κυτταρολογίας, με 25ετή εμπειρία, που πρώτο εφάρμοσε στην Ευρώπη τεστ υγρής κυτταρολογίας και HPV ταυτοποίησης.

3