Η συνταγή της ημέρας: Κολοκυθοκεφτέδες της μαμάς Διονυσίας

Η συνταγή της ημέρας: Κολοκυθοκεφτέδες της μαμάς Διονυσίας

Εμείς στην οικογένεια τα αγαπάμε τα κολοκύθια. Και μιας και η παραγωγή του πατέρα Σωτηράκη καλά κρατεί στο χωριό, δε μας λείπουν ποτέ. Αφού τα έχουμε, ολοένα πειραματιζόμαστε σε νέες συνταγές. Κι όταν δεν είναι νέα η συνταγή, την πειράζουμε και λίγο και την έχουμε τη γκουρμεδιά μας.

Σήμερα λοιπόν σας έχουμε κολοκυθοκεφτέδες αλά μαμά Διονυσία. Έχουμε επιλέξει κεφαλογραβιέρα για τη γέμιση αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε όποιο τυράκι σας αρέσει. Γούστα είναι αυτά άλλωστε και περί ορέξεως... κολοκυθοκεφτέδες...

Υλικά:

1 κιλό κολοκυθάκια μέτρια (ελαφρώς βρασμένα)
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
1 φλιτζάνι φρυγανιά κοπανισμένη
2 αυγά
2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο αλεύρι, αλάτι και πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα βράζουμε ελαφρά σε αλατισμένο νερό.

Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και ρίχνουμε τα κολοκύθια σε σουρωτήρι για να βγάλουν τα νερά τους.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κολοκύθι (στημμένο), το κρεμμύδι, τη φρυγανιά, το μαίντανό, τα χτυπημένα αυγά, το τυρί, το αλεύρι (για να σφίξει λίγο η ζύμη), αλάτι, πιπέρι.

kol1-ewoman

Ανακατεύουμε ελαφρά για να γίνει μια ενιαία μάζα (αν είναι πολύ αραιός ο χυλός προσθέτουμε αλεύρι).

kol2-ewoman

Αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο να σφίξει, πλάθουμε, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

kol3-ewoman

kol4-ewoman

kol5-ewoman

Tips:
Αν είστε του διαιτητικού, μπορείτε να βάλετε αλεύρι ολικής άλεσης αντί για λευκό αλεύρι, ασπράδια μόνο αντί για ολόκληρα αυγά και κουάκερ αντί για φρυγανιά. Όσο για το τυράκι, αντί για φέτα ή κεφαλογραβιέρα που όσο να πεις τα λιπαρά τους τα έχουν, μπορείτε πάντα να βάλετε τυρί Fina με λίγα λιπαρά ή και ανθότυρο ακόμη. Απλά τσιμπήστε λίγο το αλάτι, μη σας φανούν άνοστοι. Αν πάλι δε θέλετε τηγανητά στη ζωή σας (και μεταξύ μας πολύ καλά κάνετε), αφήστε τα λίγο περισσότερο στο ψυγείο και μετά πλάστε τα και βάλτε τα σε λαδόκολλα για να τα ψήσετε στο φούρνο. Μπορείτε να ψεκάσετε από πάνω με λίγο λαδάκι και να ψήσετε σε χαμηλή φωτιά.

covkol-ewoman