Τα μυστικά του ewoman: Φτιάξτε το δικό σας φυσικό σφουγγάρι απολέπισης!

Τα μυστικά του ewoman: Φτιάξτε το δικό σας φυσικό σφουγγάρι!

«Γηράσκω αεί διδασκόμενη» κι ερχόμενη σε επαφή καθημερινά, με τους ηλικιωμένους όλο και κάτι καινούργιο μαθαίνω...

Ένα από τα πράγματα που μ' εντυπωσίασαν και μ' άφησαν μ' ανοιχτό το στόμα μιας και δεν το είχα ακούσει ποτέ ξανά, είναι ότι υπάρχει φυτό (μια ποικιλία κολοκυθιού που μοιάζει και με αγγούρι) που ο καρπός του γίνεται σφουγγάρι! Και το χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες στα νιάτα τους για το μπάνιο τους ή το πλύσιμο των πιάτων τους...

sf-ewoman

Κάποιες μάλιστα δεν έχουν χρησιμοποιήσει κανένα άλλο σφουγγάρι σε ολόκληρη τη ζωή τους!
Το κοινό όνομα του φυτικού σφουγγαριού είναι «λούφα"».
Λούφα κι...απαλλαγή απ' τα νεκρά κύτταρα, μιας κι είναι ιδανικό για απολέπιση χάρη στη μορφολογία του!

Ένα φυτικό προϊον, που σήμερα στην «εποχή της ομορφιάς» μοσχοπουλιέται ...
Η λούφα είναι ένα μονοετές αναρριχώμενο φυτό που σπέρνεται την άνοιξη δίπλα σε φράχτες. Ο καρπός του μοιάζει με αγγούρι. Για να πάρουμε το εσωτερικό του, πρέπει να τ' αφήσουμε να ξεραθεί πάνω στο φυτό. Μετά βγάζουμε τη φλούδα του, κι έχουμε ένα σφουγγάρι, εκατό τοις εκατό φυσικό προϊον, μεγάλης αντοχής και διάρκειας...

Ο κάθε «καρπός» δίνει παραπάνω από ένα σφουγγάρι, καθώς τον κόβουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε για να είναι εύχρηστο το σφουγγάρι μας!
Αν συγκομίσουμε τον καρπό όταν είναι ακόμα πράσινος, θα πρέπει να περιμένουμε να ξεραθεί για να ξεφλουδιστεί πιο εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση, τα σφουγγάρια είναι πιο μαλακά και είναι κατάλληλα για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες!

Αυτό, το φυτικό οικολογικό σφουγγάρι είναι ιδανικό για βαθύ καθαρισμό και απολέπιση του δέρματος, ενώ στην κουζίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πλύνουμε τα πιάτα και τις κατσαρόλες ή ακόμη και για να ξύσουμε τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά.
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ πραγματικά εντυπωσιάστηκα απ' αυτή την πληροφορία που μου είπε η κυρά Μαγδαληνή στα πλαίσια της συζήτησής μας πως οι άνθρωποι τα παλαιότερα χρόνια αξιοποιούσαν το καθετί και παρόλες τις δυσχερείς συνθήκες δεν ένιωθαν να τους λείπει τίποτα!

Η λούφα ήταν ένα μυστικό ομορφιάς για καθαρό και αναζωογονημένο δέρμα που είχαν στα νιάτα τους οι σημερινές γιαγιάδες!