Η συνταγή της ημέρας: Τα ψημένα κυδώνια της γιαγιάς

Η συνταγή της ημέρας: Τα ψημένα κυδώνια της γιαγιάς

Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα, μας μάζευε η γιαγιά το βράδυ γύρω απ’ τη μασίνα (ξυλόσομπα με φούρνο) κι έψηνε κυδώνια! Εκεί μέσα στη μικρή κουζίνα, ζυμωνόταν το άρωμα της κανέλας με τις ιστορίες απ’ την πατρίδα (τη Μικρά Ασία) που έλεγε ο παππούς και τα κατακόκκινα φουντωμένα μάγουλά μας απ’ τη «κάψα» της σόμπας!

Μας καμάρωνε η γιαγιά, έτσι όπως περιμέναμε με λαχτάρα γύρω απ’ τη μασίνα να γίνουν τα κυδώνια!

Εκείνη κι ο παππούς τα έτρωγαν και ωμά, αλλά εμείς τα βρίσκαμε στυφά…

Η γιαγιά ήξερε τον τρόπο να μας κάνει να τ’ αγαπήσουμε!

Μας παρακινούσε να τα μαζέψουμε εμείς, απ’ τη κυδωνιά που είχε στην αυλή της κι όταν «αρπαζόμασταν» μας απειλούσε πως αν μαλώνουμε δε θα μας τα φτιάξει ψημένα!

Αυτό ήταν! Η απειλή έπιανε τόπο… κι η τάξη επιβάλλονταν στο λεπτό!

Όταν όμως πιάναμε τα σοκάκια και ρημάζαμε στο κλέψιμο τις κυδωνιές της γειτονιάς (κι όχι μόνο!) που τις «θεωρούσαμε» εγκαταλελειμμένες και μονάχες! άλλο που δεν ήταν… εκεί η συμμορία τσακώνονταν στη μοιρασιά χωρίς τις απειλές της γιαγιάς! Ξαναγινόμασαταν «ένα σώμα μια ψυχή» όταν μας παίρναν στο κυνήγι…

Ωραία χρόνια, που όταν τα θυμάμαι, γελάω γλυκά …

Φτιάχνω τα κυδώνια με τη συνταγή της γιαγιάς, και τα συνοδεύω με σαντιγί! και μυγδαλάκι και πολλή νοσταλγία…

Υλικά
5 κυδώνια
1 λεμόνι
3/4 του κιλού ζάχαρη
2 βανίλιες

1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
1 ξύλο κανέλας

λίγα καρφάκια γαρύφαλλο
λίγη κανέλα για πασπάλισμα

λίγα μυγδαλάκια ξεφλουδισμένα

Σαντιγί ή παγωτό βανίλια
 

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα κυδώνια να βγει το χνούδι τους (δεν τα ξεφλουδίζουμε) και τα κόβουμε στη μέση. Καθαρίζουμε τα κουκούτσια.
Αλείφουμε την κομμένη πλευρά με λεμόνι.
Σ’ ένα ταψάκι που να χωράει ίσα ίσα τα κομμένα κυδώνια, το γεμίζουμε μέχρι τη μέση νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη, καρφώνουμε τα γαρύφαλλα πάνω στα κυδώνια, προσθέτουμε το κονιάκ το ξυλάκι κανέλα τη βανίλια και τα μυγδαλάκια.

Βάζουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγο απ το σιρόπι τους.

(αν δούμε ότι αρπάζουν τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).

k1-ewoman

k2-ewoman
 

k3-ewoman

Όταν κρυώσουν τα σερβίρουμε αφού τα γεμίσουμε με σαντιγί ή παγωτό και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τα μυγδαλάκια.

k4-ewoman

 

Tip:

Με όλη τη ζάχαρη της συνταγής, όταν κρυώσουν, το σιρόπι τους είναι σαν ζελέ.

Αν θέλουμε το σιρόπι να είναι αραιό μειώνουμε τη ζάχαρη στο 1/2 κιλό περίπου.

 

Καλή επιτυχία!