Μπορώ να πάρω φάρμακα ή να βάψω τα μαλλιά μου στην εγκυμοσύνη;

Μπορώ να πάρω φάρμακα ή να βάψω τα μαλλιά μου στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μοναδική, ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας και είναι απολύτως δικαιολογημένο σε κάθε μέλλουσα μητέρα να δημιουργείται πλήθος ερωτήσεων, από τις οποίες θα ξεχωρίσουμε τις πιο συχνές και θα δώσουμε απαντήσεις σε διαδοχικά άρθρα. Μείνετε λοιπόν συντονισμένες για να λυθούν οι εύλογες απορίες σας.

Πρωτίστως όμως πρέπει να διευκρινίσουμε πως κάθε εγκυμοσύνη και κάθε γυναίκα είναι μοναδικό περιστατικό και οποιαδήποτε ιατρική οδηγία και σύσταση πρέπει να εξατομικεύεται.

Μπορώ να πάρω φάρμακα ή να βάψω τα μαλλιά μου;

Γενικά αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων στην εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο, οπότε και λαμβάνει χώρα η οργανογένεση του εμβρύου. Ωστόσο μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη, οπότε πάντα με τη συμβουλή του μαιευτήρα της, η γυναίκα μπορεί να λάβει ορισμένα φάρμακα που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα φάρμακα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα την επικινδυνότητά τους για το έμβρυο, οπότε άλλα φάρμακα φαίνονται ασφαλή, όπως η πενικιλίνη και άλλα απαγορεύονται αυστηρά, όπως το λίθιο. Μεταξύ αυτών των κατηγοριών κατατάσσονται τα φάρμακα που δεν είναι τελείως ακίνδυνα, αλλά η χρήση τους σταθμίζεται από τα οφέλη της δράσης τους στη μητέρα.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται οποιαδήποτε είδους βαφή μαλλιών κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Μετά την ολοκλήρωσή του, φαίνεται πως η εφαρμογή φυτικών βαφών είναι ακίνδυνη.

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να καλέσετε στα τηλ. επικοινωνίας του ιατρείου.

11