Ένας κάποιος τέτοιος Βυσσινόκηπος: η alternative εκδοχή μιας κωμωδίας

Ένας κάποιος τέτοιος Βυσσινόκηπος, στο θέατρο Θησείον

Ένας κάποιος τέτοιος Βυσσινόκηπος: Η alternative εκδοχή μιας κωμωδίας που σκηνοθετήθηκε για δράμα.

Ο θεατρικός συγγραφέας Άντον Τσέχωφ στο Βυσσινόκηπο, παρουσιάζει τη ρωσική κοινωνία με ένα τρόπο πάντοτε ρεαλιστικό όσο και επίκαιρο μέχρι σήμερα. Η πραγματικότητα στην οποία αναφέρεται ο Τσέχωφ στο έργο του είναι ακριβώς η στιγμή όπου η φεουδαρχία καταρρέει και αντικαθίσταται από μια αστική καπιταλιστική τάξη σε συνδυασμό με το ανερχόμενο σοσιαλιστικό στοιχείο.

Η Λιούμποβα Αντρέγεβνα εγκαταλείπει το Παρίσι προδομένη από τον εραστή της και επιστρέφει στο σπίτι της το Βυσσινόκηπο από όπου είχε φύγει πριν 5 χρόνια στιγματισμένη ψυχολογικά από το θάνατο του συζύγου και του μικρού γιου της. Ο προαναφερόμενος εραστής που συζούσε, αποδείχθηκε όλεθρος για τα οικονομικά της και γυρνώντας βρίσκει ένα σπίτι που πια δε της ανήκει. Είναι υποθηκευμένο και πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό. Ενώ όλα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο μόνον ο βυσσινόκηπος παραμένει ολόιδιος «νέος και γεμάτος ευτυχία».

Η παράσταση της ομάδας Nunc εμπνευσμένη από τα προαναφερόμενα και το Quizoola! των Forced Entertainment ξεκινά με ένα παράδοξο παιγνίδι ανταλλαγής ερωταποκρίσεων μεταξύ των πρωταγωνιστών, οι οποίοι τη μια στιγμή υποδύονται ήρωες από το Βυσσινόκηπο και την άλλη αποκαλύπτουν τη πραγματική τους ζωή πέρα από την ιδιότητά τους σαν ηθοποιοί. Οι Nunc διακόπτοντας την ομαλή πορεία της δραματουργίας, με ερωτήσεις σε ανακριτικό στυλ καταφέρνουν να έρθουν κοντά στο θεατή με τις αποκαλύψεις τους για τους ίδιους.

Οι ενδυματολογικές τους επιλογές έχουν διττό νόημα, τόσο ότι «ξεγυμνώνονται» μπροστά μας μιλώντας για τον εαυτό τους όσο και συμβολικά υπονοώντας πως ο πλειστηριασμός του Βυσσινόκηπου όπως και παντός είδους χρέη, αν ήταν εικόνα θα παρουσιαζόταν σαν άνθρωποι ντυμένοι με κάτι λιγότερο από τα απαραίτητα. Το αποτέλεσμα είναι μια ωμά ανθρώπινη, εναλλακτικά προσεγγισμένη θεατρική αφήγηση και το νόημα είναι πως με ό,τι θυμόμαστε με αυτό πορευόμαστε.

ve

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Φλωράτου

Σκηνικά-κουστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Μουσική: Γιώργης Καρράς

Παραγωγή: Ομάδα Nunc

Ερμηνεία: Θράσος Αρβανίτης, Ορφέας Γεωργίου, Μαριάννα Δεβετζή, Ελένη Ζαφείρη, Μαρία Φλωράτου.