Κούκλες: Κάθε γυναίκα είναι ένα έργο τέχνης

Κούκλες: Κάθε γυναίκα είναι ένα έργο τέχνης

Ο Νικόλας Ανδρουλάκης παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μια ανατρεπτική παράσταση βασισμένη στο Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν χωρισμένη σε τρεις πράξεις.

Το σκηνικό είναι μια μεγάλη πολυτελής αίθουσα που θυμίζει σαλόνι παλιού αρχοντικού. Οι θέσεις του κοινού είναι τοποθετημένες περιμετρικά. Πάνω στις βελούδινες καρέκλες υπάρχει ένα «συμβόλαιο» που αναφέρονται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για το Next Top Nora με έντεκα ζωντανά εκθέματα «Νόρα» να ζητούν την ψήφο ώστε η πιο αγαπημένη να αναδειχθεί νικήτρια.

1-ewoman

Τη σαρκαστική αυτή υποδοχή διαδέχεται η ενσωμάτωση του θεατή στο παράλογο της υπόθεσης: Το σπίτι της Νόρας είναι ταυτόχρονα και reality show με Νόρες Χέλμερ να είναι σύζυγοι, σύντροφοι, κόρες, ερωμένες, αδελφές, μάνες, φίλες με κοινό σημείο τη χειραγώγηση από άντρες σε κάθε μορφή.

Οι Νόρες στη προσπάθεια τους να βγουν πρώτες παραληρούν αφηγούμενες καθημερινές συμπεριφορές σεξισμού που δέχθηκαν οι ίδιες ή άλλες. Με αυτό τον τρόπο κάθε είδους συναίσθημα και κατάσταση που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα, με τη κοινωνία απλά να παρατηρεί, «παρελαύνει» συνοδεία χορού και μιας σοπράνο να τραγουδάει mainstream ελληνικές επιτυχίες.

2-ewoman

Οι χαρακτήρες μαζί με τις καταστάσεις ξεφεύγουν από τη ρεαλιστική τους υπόσταση ξεπερνώντας κάθε θεατρική σύμβαση. Ασάφεια και ρευστότητα χαρακτηρίζουν τον τόπο και το χρόνο. Όσον αφορά την ταυτότητα των πρωταγωνιστριών είναι τριπλή: μια φανερή, μια κρυφή και μια ασυνείδητη. Ασήμαντες πλοκές, επαναληπτικές στιχομυθίες  χωρίς νόημα και δραματικές ασυνέπειες δημιουργούν εφιαλτική ατμόσφαιρα.

Η Νόρα Χέλμερ συμβολίζει την οποιαδήποτε γυναίκα που μέσα στο πέρασμα των χρόνων ήταν ένα θύμα χρόνιας συναισθηματικής βίας από μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και οικογένεια. Κατάφερε να απελευθερωθεί και να αποδεχθεί τη προσωπικότητα της σαν άτομο. Η παράσταση είναι ένας καταπέλτης κατά της πατριαρχίας που αφήνει στο θεατή έντονο προβληματισμό για τις δομές της κοινωνίας όπως και τη θέση του σε αυτές.

3-ewoman

 

Συντελεστές:

Δημιουργία-Δραματουργία: Νικόλας Ανδρουλάκης

Κοστούμια: Ελένη Καββαδία

Χορογράφος: ΄Εμιλυ Νικόλα

Παίζουν: Άννα-Μαρία Βέλλη, Ναταλία Δήμου, Άλκηστη Ζιρώ, Ειρήνη Καζαριάν, Αναστασία Παντούση, Χριστίνα-Άρτεμη Παπατριανταφύλλου, Δώρα Σαμψωνά, Βίνα Βεργή, Αντιγόνη Σταυροπούλου.

 

Η σοπράνο: Αγγελική-Ζωή Καραγιάννη

Ο Νικόλας Ανδρουλάκης και η Ράνια Οικονομίδου.

Πληροφορίες παράστασης:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 από 30 Σεπτεμβρίου έως 29 Οκτωβρίου.

110΄χωρίς διάλειμμα.

Γενική είσοδος: 17€