Λαζάνια με κιμά μανιταριών η εξαιρετική συνταγή του ewoman για σήμερα! Μια gourmet και γευστική πρόταση για να κλέψετε τις εντυπώσεις σε κάθε περίσταση που θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα!
Για τους λάτρεις των μανιταριών κι όχι μόνο, ένα φαγητό πλούσιο σε πρωτεϊνη!
Υλικά:
Για 4 – 6 άτομα
10 – 15 φύλλα λαζάνια
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κιλό mix μανιτάρια ψιλοκομμένα (πλευρώτους, champignon, porto bello)
1 κούπα λευκό κρασί
2 κούπες σάλτσα τομάτας
1 κύβο λαχανικών - 2 κούπες ζωμό
αλάτι-πιπέρι
λίγα φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό
3 κούπες μοτσαρέλα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σ' ένα βαθύ τηγάνι ή στη σωτέζα και προσθέτουμε τo κρεμμύδι, το σκόρδο ψιλοκομμένα και τσιγαρίζουμε έως ότου αρχίσουν να παίρνουν καραμελωμένο χρώμα. (για 2 – 3΄')
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα, μέχρι τα μανιτάρια να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους και ο όγκος τους να μειωθεί αρκετά. (για 6 – 7' περίπου)
Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί. Περιμένουμε έως ότου σχεδόν εξατμιστεί όλο το κρασί και προσθέτουμε τη σάλτσα, το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 30' περίπου με μισόκλειστο καπάκι, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Μόλις η σάλτσα αρχίσει να δένει δοκιμάζουμε και σε περίπτωση που έχει όξινη γεύση προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι ή λίγη ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο βασιλικό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ο C στον αέρα.
Σε ένα μεσαίο πυρέξ ξεκινάμε απλώνοντας με μια κουτάλα μια λεπτή στρώση σάλτσας και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με λίγη τη τριμμένη μοτσαρέλα.
Συνεχίζουμε με μια στρώση από λαζάνια, τα οποία αν χρειαστεί σπάμε σε μικρότερα κομμάτια για να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου έχουμε 3-4 στρώσεις λαζάνια. Στη τελευταία στρώση βάζουμε αρκετή σάλτσα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη τριμμένη μοτσαρέλα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 35 – 40΄ κι απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικό πιάτο!
Καλή απόλαυση!