Μονεμβασιά: Το Γιβραλτάρ της Ανατολής

Μονεμβασιά: Το Γιβραλτάρ της Ανατολής

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, περιγράφει τη γενέτειρά του, την Μονεμβασιά, ως ένα «πέτρινο καράβι» έτοιμο να σαλπάρει...
Η Μονεμβασιά γνωστή κι ως «Γιβραλτάρ της Ανατολής» είναι σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό.

m1-ewomanm2-ewoman

m3-ewoman

Ένας ζωντανός θρύλος, μια παραμυθένια καστροπολιτεία του Μεσαίωνα , που την πόθησαν πολλοί: ιππότες, πειρατές, σταυροφόροι και αυτοκράτορες.
Σπίτια από πέτρα, θολωτά σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες και ενετικά αρχοντικά θα κάνουν την βόλτα σας μια συναρπαστική εμπειρία.

m4-ewoman

Γεμάτη πέτρινα σκαλιά, σοκάκια, παραμυθένια σπίτια, καμάρες και εκκλησίες, η Μονεμβασιά ή Μονεμβάσια όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι είναι ένα στολίδι μοναδικής ομορφιάς . Τίποτα δεν θα το δείτε δυο φορές, αφού κανένα σοκάκι, καμία καμάρα και καμιά εκκλησία δεν είναι ίδια με την άλλη. Οι διάφοροι πολιτισμοί (βυζαντινός, οθωμανικός, ενετικός και ελληνικός), έχουν αφήσει τα σημάδια τους στη διάρκεια του χρόνου.

m5-ewoman

Μέσα στο κάστρο δεν κυκλοφορεί αυτοκίνητο, οπότε προετοιμαστείτε για περπάτημα.
Η Μονεμβασιά απέκτησε το όνομα της από τη σύνθεση των λέξεων «Μόνη» και «Έμβασις», δηλαδή από τη μοναδική είσοδο που επιτρέπει την πρόσβαση στον Βράχο και στην περίφημη Καστροπολιτεία.

m7-ewoman

Η μοναδική θαλασσινή πύλη της, το Πορτέλο, ανοίγει στη μέση του τείχους, για να κάνετε βουτιά στα κρυστάλλινα νερά. Θα νιώσετε σαν να πηδάτε από την κουπαστή πλοίου.
Αξίζει να περπατήσετε στην Κάτω Πόλη, δίπλα στο θαλασσινό τείχος, πλάι σε ερείπια μισογκρεμισμένων εκκλησιών καθώς και ν' ανηφορίσετε στην Πάνω Πόλη, ανάμεσα στις ροδιές και τις χουρμαδιές για να θαυμάσετε τη θέα από τα τείχη του Επάνω Κάστρου, μπροστά από την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Σοφίας, και τα ενετικά αρχοντικά της.

m8-ewoman

m9-ewoman

Η ανάσα κόβεται στη θέα της Αγίας Σοφίας που κρέμεται στην απότομη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα. Στο εσωτερικό της, οι διαστάσεις του τρούλου προκαλούν δέος.
Πάρτε ανάσα βαθιά και συνεχίστε την ανάβαση...

m10-ewoman

Από την ακρόπολη της μεσαιωνικής Πάνω Πόλης, η πανοραμική θέα θα σας μείνει αλησμόνητη για πάντα!

m15-ewoman