Διαχειρίσου το άγχος σου προς όφελος σου

Διαχειρίσου το άγχος σου προς όφελος σου(pixabay)

Συχνά το στρες μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμο και να σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις με επιτυχία σε σημαντικά γεγονότα.

Η διαφορά μεταξύ ωφέλιμου και ανθυγιεινού στρες σχετίζεται με δύο παράγοντες: Πώς ανταποκρινόμαστε στο στρες και κατά πόσο το στρες είναι χρόνιο ή έντονο, σύμφωνα με την Wendy Mendes, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Το χρόνιο στρες δημιουργείται από τις συνεχείς και καταπιεστικές απαιτήσεις που βιώνουμε κατά καιρούς στη ζωή μας και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, μέχρι και να επιδεινώσει κάποιες σωματικές ασθένειες λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί η Mendes.

«Καθώς εξελισσόταν η ανθρωπότητα, μπορεί να προκαλούσε έντονο στρες η διαφυγή από μια τίγρη ή ο πόλεμος μεταξύ γειτονικών φυλών. Στη σύγχρονη εποχή, αυτά τα γεγονότα δεν είναι πια τόσο επικίνδυνα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιες ψυχολογικές αντιδράσεις» επισημαίνει και φέρνει ως παραδείγματα σημαντικά γεγονότα όπως συνέντευξη για δουλειά, ομιλίες, διαγωνισμούς ή ακόμα κι ένα ραντεβού στα τυφλά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν ένα ισχυρό νευρικό σύστημα μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο όσον αφορά την ψυχική και σωματική απόδοση. «Αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και περιφερειακά του σώματος -χέρια, πόδια- και μπορεί να αυξήσει την ψυχολογική και σωματική λειτουργία» επισημαίνει η ψυχολόγος.

Το κλειδί για να αποδειχτεί το στρες ωφέλιμο είναι να καταλάβουμε ότι είναι κάτι φυσιολογικό, το οποίο μάλιστα μπορεί να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πώς θα μετατρέψεις το στρες σε βοηθό σου;

Το πιο σημαντικό είναι να διαχωρίσεις το χρόνιο από το έντονο στρες. Το δεύτερο χαρακτηρίζεται ως «ελαστικό», έρχεται και φεύγει γρήγορα (π.χ. νιώθεις έντονο στρες πριν από ένα ρομαντικό ραντεβού αλλά ηρεμείς κατά τη διάρκειά του). Επίσης πρέπει να κατανοήσεις τι συμβαίνει στο μυαλό και στο σώμα σου ώστε να μπορέσεις να δουλέψεις πάνω στο άγχος σου.

Ο διαλογισμός και η γιόγκα θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να ελέγχεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Μάθε τον εαυτό σου να επανεκτιμά την αντίδραση του σώματός σου στο στρες. Μην αγχώνεσαι μόνο και μόνο στο γεγονός ότι έχεις άγχος.

Αποστασιοποιήσου από το πρόβλημα και προσπάθησε να το δεις από την οπτική γωνία ενός τρίτου προσώπου. Η αντικειμενικότητα μπορεί σε οδηγήσει από το κακό στο καλό στρες.

Προσπάθησε να σπάσεις ένα μεγάλο στόχο σε πολλούς μικρότερους, ώστε να τους διεκπεραιώνεις πιο γρήγορα. Αντί να αγχώνεσαι για ένα μεγάλο γεγονός, θα φτάνεις σταδιακά στον προορισμό σου.

Αμαλία Δούκα