Κοιμάσαι αλλά νιώθεις πως δεν ξεκουράζεσαι; Μάθε γιατί!

Κοιμάσαι αλλά δε νιώθεις πως ξεκουράζεσαι; Μάθε γιατί (pixabay)

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει πως αν κοιμηθείτε λιγότερες από 7 ώρες το βράδυ την επόμενη μέρα νιώθετε κουρασμένοι. Όμως το ίδιο συμβαίνει και τις μέρες που κοιμάστε πάνω από 9 ώρες. Το πρωί πρέπει να νιώθετε ευεξία και να έχετε ενέργεια, για αυτό αν νιώθετε κόπωση τότε μάλλον δεν κοιμάστε όσο πρέπει ή κοιμάστε υπερβολικά.

Ένας επαρκής και επανορθωτικός ύπνος διαρκεί 8 ώρες ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι περισσότερο επιζήμιος σε σχέση με τον ελλιπή. Όπως, άλλωστε αναφέρει και ο Dr. Matthew Walker, καθηγητής της Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και συγγραφέας του διεθνούς bestseller «Γιατί να κοιμηθούμε», τα στάδια βαθύ ύπνου, γνωστά και ως REM (ταχεία κίνηση των ματιών) και μη-REM (NREM), αποτελούν το κλειδί για τη νυχτερινή ανάπαυση και για τη διατήρηση της υγείας του σώματός μας και του εγκεφάλου μας.

Τα τέσσερα στάδια ενός κύκλου ύπνου:

Πρώτο στάδιο: ΝREM ύπνος

Διαρκεί από πέντε έως δέκα λεπτά. Το σώμα σας σε αυτό το διάστημα αρχίζει να ηρεμεί και είναι εύκολο να ξυπνήσετε.

Δεύτερο στάδιο: ΝREM ύπνος

Η διάρκεια αυτού του ύπνου κρατάει απο 10 εως 25 λεπτά και επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό με αποτέλεσμα να κοιμάστε ελαφριά.

Τρίτο στάδιο: ΝREM ύπνος

Το στάδιο αυτό συνιστά την πιο σημαντική περίοδο ύπνου καθώς είναι βασική για την ανακαμψή και την ευεξία του σώματος. Είναι υπεύθυνη για το αν θα νιώσετε αναζωογονημένοι την επόμενη μέρα. Όταν ξυπνήσετε από αυτό το στάδιο, θα αισθανθείτε ήρεμοι και θα είστε λιγότερο επιρρεπείς σε έντονες αντιδράσεις. Όσο μεγαλώνουμε, ο χρόνος που δαπανάται σε αυτό το στάδιο μειώνεται. Η διάρκεια του τρίτου στάδιου NREM ύπνου είναι απο 20 μέχρι 40 λεπτά.

Τέταρτο στάδιο: REM ύπνος

Στο τελευταίο στάδιο REM ο εγκέφαλος σας είναι περισσότερο ενεργός. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να κάνετε πιο ανήσυχο ύπνο καθώς δε θα είναι εντέλως ήρεμο το μυαλό σας ώστε να μη σκέφτεστε.

Κάθε κύκλος διαρκεί περίπου 90 λεπτά, έτσι τυπικά θα περάσετε από τέσσερις ή πέντε κύκλους σε μία νύχτα. Οι πρώτοι κύκλοι ύπνου μιας νύχτας έχουν σχετικά βραχείς χρόνους ύπνου REM και μεγαλύτερες περιόδους βαθύ ύπνου NREM, αλλά αργότερα τη νύχτα οι περίοδοι REM επιμηκύνονται και ο χρόνος NREM μειώνεται, δηλαδή ενώ το μυαλό γίνεται πιο ενεργό, το σώμα εισέρχεται σε βαθύτερη ξεκούραση.

Αυτό που πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό ύπνο είναι να κοιμάστε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε το σώμα σας να προσαρμόζεται διατηρώντας τις ισορροπίες. Όταν κοιμάστε νωρίς το βράδυ και 7-8 ώρες, κοιμάστε ποιοτικά και ξυπνάτε πάντα ξεκούραστοι.

Το είδαμε εδώ