Τι κρύβεται πίσω από ένα συναισθηματικό αδιέξοδο;

Τι κρύβεται πίσω από ένα συναισθηματικό αδιέξοδο;

Όλοι έχουμε βρεθεί σε συναισθηματικό αδιέξοδο και σίγουρα η κατάσταση αυτή διόλου ευχάριστη δεν είναι.

Αισθανόμαστε πιεσμένοι, ψάχνουμε τρόπο να ξεφύγουμε απ’ την κατάσταση αυτή και κανείς δεν είναι ικανός να μας βοηθήσει, πέρα από τον ίδιο μας τον εαυτό -και πολλές φορές ούτε καν αυτός. 

Γουστάρουμε και λίγο ενδόμυχα τα εμπόδια και τις δυσκολίες στη ζωή μας, νιώθουμε μια ανεξήγητη έλξη μπροστά στις προκλήσεις, και η στάση αυτή θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί και μαζοχιστική. Μήπως, όμως, κρύβεται κάτι άλλο πίσω απ’ αυτό;

1. Νομίζουμε πως θα σώσουμε τον κόσμο

Μη μου πείτε πως δεν σας έχει τύχει να πιστεύετε πως γνωρίζετε το ένα λάθος άτομο μετά το άλλο και να αναρωτιέστε γιατί σας συμβαίνει αυτό. Βέβαια, δεν κάνετε κάποιο βήμα ούτε αλλάζετε συνήθειες, ώστε να βρείτε το δικό σας το «δέκα το καλό». Τρελαίνεστε για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, που περνάνε δύσκολες φάσεις, σας εξιτάρει η ιδέα να τους βοηθήσετε να ξεφύγουν, να βγουν απ’ το δικό τους αδιέξοδο. Γι’ αυτό σαν συναντήσετε άτομα ευάλωτα, τρέχετε αμέσως δίπλα τους, σαν άλλος λυτρωτής που θα τους δώσει τη λύση. Εσείς θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο, μα αν ο κόσμος δεν θέλει να αλλάξει πώς περιμένετε να τα καταφέρετε;

2. Πιστεύουμε υπερβολικά στις δυνάμεις μας

Για να υπάρχει μια σύνδεση και με τον πρώτο λόγο, νιώθεις πως μπορείς να σώσεις κάθε άνθρωπο που θα περάσει από τη ζωή σου, πιστεύοντας πως είσαι ο Ρομπέν των δασών, μα καταλήγεις τελικά ο Τζακ Νίκολσον απ’ τη φωλιά του Κούκου. Δεν είσαι σωτήρας, αλλά ένας απλός άνθρωπος που δεν μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες και τα βιώματα κάποιου άλλου αν δεν θέλει εκείνος να βοηθήσει τον εαυτό του.

3. Ήταν ωραία στην αρχή..

Αυτός ο άτιμος ο έρωτας σε κάνει στην αρχή να μην μπορείς να δεις τίποτα ρεαλιστικά και παρασυρόμενος από το συναίσθημα να παρερμηνεύεις σημάδια που είναι ξεκάθαρα. Εσύ δίνεις, μα αν ο άλλος δεν έχει σκοπό να σου φερθεί με τον ίδιο τρόπο; Απ’ τη στιγμή που έμπλεξες, πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεφύγεις από μια κατάσταση, χρειάζεται περίσσιο κουράγιο και δύναμη. Έτσι, παραμένεις σ’ αυτή, διαιωνίζοντας αυτό τον φαύλο κύκλο, τη στιγμή που πρέπει να απομακρυνθείς και να αλλάξεις ρότα.

4. Παλεύεις με τις εμμονές σου

Εντάξει είμαστε και εμείς οι λιγάκι εμμονικοί. Φτιάχνουμε κάποια -μικρά- σεναριάκια με το μυαλουδάκι μας και τα ζούμε. Κι ας είναι επιστημονική φαντασία. Who cares?

5. Είδα φως και μπήκα

Γνωρίζεις τον υποτιθέμενο υποψήφιο παρτενέρ στο κλαμπάκι κάπου μεταξύ αλκοόλ και χορού. Δεν σημαίνει και πολλά για σένα και χωρίς αναστολές και φόβο προχωράς- για μια φορά σκέφτεσαι- και παίρνεις θάρρος. Έλα, όμως, που η μια φορά γίνεται δύο και οι δυο χίλιες δύο και μετά χάνεις το μέτρημα. Το κακό έχει γίνει, έχεις ήδη κολλήσει, δυσκολεύεσαι να φύγεις, κι ας ξέρεις πως ανήκετε σε διαφορετικούς κόσμους και πως μόνο καλό μπορεί να σου κάνει μια τέτοια απόφαση.

6. Είναι τελειωμένο από την αρχή, αλλά το παλεύεις

Το ξέρετε. Δεν ταιριάζετε σε τίποτα, αλλά είστε έτοιμοι να πάτε κόντρα σε όλα και κάπως έτσι τρώτε τα μούτρα σας, γιατί πολύ απλά δεν βγάζει πουθενά. Πού πας ξυπόλυτος στ’ αγκάθια; Αφού βλέπεις πως ανήκετε σε διαφορετικούς κόσμους, γιατί παλεύετε να ταιριάξετε; Για να αποδείξετε στους εαυτούς σας ότι μπορείτε να το καταφέρετε κι αυτό; Ή στον περίγυρό σας ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του περί χωρισμού; Τι είναι αυτό που σας κρατάει, κολλημένους και μπλεγμένους με τα συναισθήματά σας;

7. Τι σημαίνει περνάω καλά;

Είσαι και εσύ που δεν έμαθες ποτέ, από καμία σχέση, τι σημαίνει περνάω καλά και θεωρείς το συναισθηματικό αδιέξοδο είναι αναπόφευκτο στον έρωτα. Δεν βρέθηκε κάποιος να σου το δείξει ακόμα πως είναι η ιδανική σχέση, κι έτσι προχωράς ανενόχλητος σε λάθος μονοπάτια.

8. Αληθινή αγάπη για μένα; Τι είναι αυτό;

Δεν θεωρείς πως υπάρχει άνθρωπος που θα σε αγαπήσει αληθινά. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι κάποιος σ’ αγαπάει τόσο και προσπαθείς να γκρεμίσεις ό,τι όμορφο κι αν χτίζεις. Εδώ φυσικά θα σε βοηθήσουν η παράνοιά σου, η ζήλια σου, ο φόβος σου και οι ανασφάλειές σου. Και κάπως έτσι θα κατεδαφίσεις την πραγματική αγάπη για να βάλεις στη θέση της εκείνη τη ψεύτικη που πιστεύεις πως αξίζεις.

9. Χάνεσαι στην εικονική πραγματικότητα

Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο τα τελευταία χρόνια με τα social media. Όλες αυτές οι δήθεν ευτυχισμένες οικογένειες, ευτυχισμένες σχέσεις, άνθρωποι που δείχνουν πόσο όμορφα περνάνε. Κάνουν ταξίδια κάθε μήνα, είναι όλη μέρα στην τρίχα, περιποιημένοι. Προλαβαίνουν τις δουλειές του σπιτιού κι εσύ προσπαθώντας να τους μοιάσεις και να τα πετύχεις κι εσύ όλα αυτά πιέζεις τον σύντροφό σου. Πιέζεις και τον εαυτό σου ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να χάνεσαι μέσα σ’ αυτό το εικονικό παιχνίδι, γιατί η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με ό,τι κρύβεται πίσω απ’ την οθόνη.

10. Don’t forget τα πρότυπα της οικογένειας

Μα φυσικά, παραλίγο να το ξεχάσω. Η οικογένεια είναι το άλφα και το ωμέγα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού και κατά συνέπεια ενός ενήλικα. Στην ανατροφή των παιδιών είναι πολύ σημαντικό οι γονείς «να χρησιμοποιήσουν τα πιο γερά και ποιοτικά υλικά, ώστε να χτίσουν τους καλύτερους ορόφους». Κι αν κάνουν λάθη μην τα επαναλάβεις, διόρθωσέ τα. Αν το καταφέρεις, θα βρεις διέξοδο στο αδιέξοδο

Το είδαμε εδώ