Άννα Βαρδαξόγλου: Η Kizomba είναι η μεγάλη μου αγάπη

 Άννα Βαρδαξόγλου: Η Kizomba είναι η μεγάλη μου αγάπη

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια άλλη μεγάλη μου αγάπη. Τον χορό. Και συγκεκριμένα ένα είδος χορού που αν και δεν τον γνωρίζω καλά τεχνικά, τον αγάπησα αμέσως. Για όσους ξέρουν, είναι κατ εμέ ένας συνδυασμός Bachata με Αργεντίνικο Τάνγκο. Και φυσικά δεν υπάρχει κατ εμέ στην Ελλάδα καλύτερη από την Άννα Βαρδαξόγλου για να μας μιλήσει γι’ αυτό το χορό που το όνομά του είναι Kizomba.  Δίπλα της έμαθα το πρώτα μου βήματα. Είναι ταλαντούχα, είναι πρόσχαρή και τρομερά δυνατή με τη διδασκαλία της. Δε μένει στα εγχώρια και ζει τη ζωή μέχρι εκεί που αντέχει. Την έχω δει μέσω των social media να ταξιδεύει τον κόσμο μόνη της, να μαθαίνει νέα πράγματα και να τα μοιράζεται με όλους εμάς, που δε μπορούμε ή δεν τολμάμε. Πάμε λοιπόν να την γνωρίσουμε, μαζί φυσικά με αυτόν τον υπέροχο χορό.

Μαζί σου γνώρισα την Kizomba. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό το χορό.

Η Kizomba είναι η μεγάλη μου αγάπη παρόλο που διδάσκω και άλλα είδη χορού. Είναι ένας χορός σχετικά καινούργιος, έχει μόλις 30 – 40 χρόνια ζωής και στις σχολές χορού ξεκίνησε να μπαίνει τα τελευταία 15 μόλις χρόνια. Κατάγεται από 5 διαφορετικές χώρες της Αφρικής, οι οποίες ονομάζονται PALOP και έχουν επίσημη γλώσσα τα Πορτογαλικά. (Αγκόλα, Γουινέα-Μπισάου, Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τόμε και Πρίνσιπε, Μοζαμβίκη). Έχει τις ρίζες του σε παραδοσιακούς χορούς αυτών των πέντε χωρών. Kizomba στα Kimbundu, μια Αγκολέζικη διάλεκτο, σημαίνει party. Είναι ένας ζευγαρωτός χορός, ευχάριστος και αισθησιακός ανάλογα με την μουσική. Αρχικά χορευόταν μεταξύ φίλων και μελών μιας οικογένειας στις Kizombas, δηλαδή στα parties που γίνονταν στις πίσω αυλές των σπιτιών. Η Πορτογαλία είναι το λίκνο της Kizomba στην Ευρώπη και γι’αυτό έχω βρεθεί εκεί αρκετές φορές για εκπαιδεύσεις και φεστιβάλ.

Πώς ήρθες σε επαφή με αυτό το χορό και γιατί τον ξεχώρισες από άλλους;

Γνώρισα την Kizomba σε ένα διήμερο σεμινάριο στην Αθήνα το 2011. Δεν θυμάμαι πως το ανακάλυψα. Το έκανε ένας Πορτογάλος, ο Benjamin Nandes, ο οποίος  πρόσφατα έμαθα από τους δασκάλους μου στην Πορτογαλία, ότι ήταν ο πρώτος Πορτογάλος που έκανε ουσιαστική διάδοση της Kizomba στην Ευρώπη και ο ίδιος δεν χορεύει πια. Ο λόγος που ξεχώρισα την Kizomba ήταν αρχικά η μουσική της. Λατρεύω το βαθύ beat που έχει σε συνδυασμό με υπέροχες μελωδίες και γλυκές φωνές που τραγουδούν  στα Πορτογαλικά ή στα Κρεόλ. Έπειτα, είναι η μαγικά χαλαρωτική αγκαλιά που έχει. Θα έλεγα ότι είναι προϋπόθεση για κάποιον που θέλει να χορέψει αυτόν τον χορό, να νιώθει άνετα με το άγγιγμα και την αγκαλιά ακόμα και με ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Ή θα μπορούσε να είναι ένα κίνητρο για κάποιον που έχει δυσκολία στην επαφή και θέλει να το ξεπεράσει.

2

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που σε κάνει τόσο αγαπητή στους μαθητές σου;

Χμμμ… καλύτερα να ρωτήσεις αυτούς. Πιστεύω απλά ότι ο καθένας όταν κάνει αυτό που αγαπάει έλκει ανθρώπους κοντά του. Εγώ πάντα ήθελα να γίνω δασκάλα. Δεν με ένοιαζε σε τι, αλλά ήθελα να διδάσκω. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι από μικρή ήμουν στον αθλητισμό και στον χορό με οδήγησε στο Πανεπιστήμιο των ονείρων μου και στην πορεία που έχω μέχρι σήμερα, σπούδασα στα Σ.Ε.Φ.Α.Α. (Γυμναστική Ακαδημία) με ειδικότητα στη διδακτική του χορού. Ένας δάσκαλος δεν υπάρχει χωρίς τους μαθητές του, οπότε εγώ τους ευχαριστώ που με εμπιστεύονται.

3

Πού θα διδάσκεις φέτος; Πώς μπορούν να σε βρουν οι επόμενοι μαθητές σου;

Τόσα χρόνια η βάση μου ήταν η Αθήνα και τα τελευταία δύο χρόνια ταξιδεύω μία φορά το μήνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου συνεργάζομαι με κάποιες σχολές. Φέτος αποφάσισα να κάνω μία αλλαγή στη ζωή μου και θα εγκατασταθώ στην αγαπημένη μου Σύρο. Αποφάσισα να κάνω spreadout στην Kizomba και εδώ.Θα κρατήσω επαφή με την Αθήνα κάνοντας σεμινάρια, ιδιαίτερα μαθήματα και διδάσκοντας σε φεστιβάλ. Ακόμα δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες αλλά μπορεί κάποιος να βρει τα νέα στις σελίδες μου στα social media.

Σε τι ηλικίες αναφέρεται αυτός ο χορός;

H Kizomba απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Έχει δημιουργηθεί μία λανθασμένη εικόνα ότι είναι μόνο αισθησιακός χορός και απευθύνεται σε ενήλικες αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι σαν να μου λένε το ίδιο για τον Μπάλο. Ένας χορός χρωματίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι το ύφος της μουσικής και το προφίλ των χορευτών. Η Kizomba μπορεί να είναι και χαρούμενη και ρομαντική και αισθησιακή. Απευθύνεται λοιπόν και σε παιδιά και έχω δει ωραίες δουλειές με παιδιά και εφήβους από συναδέλφους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

4

Γνωρίζω ότι έχεις ταξιδέψει και έχεις συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ στο εξωτερικό. Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο γι’ αυτό;

Πάντα ήθελα να έχω μία επαφή με το εξωτερικό και συναδέλφους από άλλες χώρες με διαφορετικά βιώματα. Είναι κάτι που με εμπνέει και που με σπρώχνει να γίνομαι καλύτερη. Παλιότερα με τον αγωνιστικό χορό σε latin και ευρωπαϊκούς είχα πάει αρκετές φορές στην Αγγλία και στην Ιταλία για διαγωνισμούς και μαθήματα και τώρα με το πιο streetlatin (Salsa-Bachata) και την Kizomba έχω μόνιμη επαφή με το εξωτερικό και φυσικά με διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπου μαζεύονται καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Παραδίδω μαθήματα και παρουσιάζω shows με την ομάδα μου (KizoBomba) και την παρτενέρ μου Βικτώρια Κουτσάκη.

Μας επέτρεψες να σε καμαρώσουμε μέσω του βίντεο που μας έδωσες μια υπέροχη χορογραφία κιζόμπα. Που έγινε και πως ήρθε η έμπνευση;

Η χορογραφία αυτή είναι από τον Ιούλιο του 2018 όπου και κάναμε ένα Flash Mob στην Πλατεία Συντάγματος. Είναι ένα παγκόσμιο project στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 40 χώρες και 100 πόλεις με σκοπό την διάδοση της Kizomba και την ενίσχυση φορέων, όπως ντοκιμαντέρ κ.λ.π. Λόγω της επαφής μου με την Πορτογαλία, όπως προανέφερα, μου έστειλαν email για να συμμετάσχω στο project και αμέσως το στήριξα με όλη μου την καρδιά. Η χορογραφία ήταν ίδια για όλες τις χώρες και είναι σε μορφή social, δηλαδή όπως χορεύεται η Kizomba σε κάποιο party και αυτό έγινε ώστε να είναι προσιτή στον περισσότερο κόσμο και να δείξουμε την αληθινή της μορφή και όχι κάποιο show με ακροβατικά και μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Όσον αφορά το κομμάτι της ερώτησης περί έμπνευσης, η έμπνευση για τις χορογραφίες  συνήθως μου έρχεται σε ανύποπτο χρόνο. Όταν είμαι χαλαρή και δω κάτι ή ακούσω κάτι που μου αρέσει νιώθω μέσα μου κάτι που μου λέει «αυτό είναι, αυτό θα κάνεις». Έχει τύχει να δουλεύω πάνω σε ένα project και να μην μου βγαίνει και ξαφνικά να έχω έμπνευση για κάτι άλλο και να νιώθω μέσα μου μία σιγουριά ότι αυτό είναι το σωστό. Άφησα το πρώτο project και ξεκίνησα το καινούργιο, το οποίο βγήκε τόσο αβίαστα.

Θα βρείτε την Άννα διαδικτυακά:         

FB Anna Vardaxoglou – Anna V
IG anna_vardaxoglou
YOUTUBE Anna Vardaxoglou

Σε ευχαριστώ από καρδιάς για τούτη σου τη συνέντευξη και εύχομαι έστω και ένας αναγνώστης να μπει στη διαδικασία να δει ένα και μόνο βίντεο στο ίντερνετ. Αρκεί αυτό για να θελήσει να μπει στα μονοπάτια της Kizomba που θα του χαρίσουν συναρπαστικές εμπειρίες διασκέδασης και ζωής. Καλή συνέχεια στα νέα σου βήματα και εμείς είναι σίγουρο ότι δε χανόμαστε.

​​