Ο Άνθρωπος Ελέφαντας: Ένας τραγικά παραμορφωμένος άνθρωπος στο βικτωριανό Λονδίνο

Ο Άνθρωπος Ελέφαντας: Ένας τραγικά παραμορφωμένος άνθρωπος στο βικτωριανό Λονδίνο

Ο πολυχώρος Vault παρουσιάζει το αριστούργημα του Bernand Pomerance «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας»  σε διασκευή-σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη.

Ο Τζον Μέρρικ είναι ένας τραγικά παραμορφωμένος άνθρωπος ο οποίος ζει στο Βικτωριανό Λονδίνο το 1880. Εξαιτίας της τρομακτικής του εμφάνισης είναι πολύ δύσκολο να ζήσει φυσιολογικά πόσο μάλλον να βρει και εργασία, ώστε να βιοπορίζεται  αξιοπρεπώς. Ο Ρος ένας τσιρκολάνος τον εκμεταλλεύεται παρουσιάζοντας τον σαν έκθεμα σε ένα τσίρκο για τέρατα ώστε να βγάζει τα προς το ζην. Παράλληλα εκτονώνει και τα χειρότερα του ένστικτα πάνω στον Μέρρικ με κάθε τρόπο, κάνοντας τη ζωή του τελευταίου ένα ανείπωτο μαρτύριο, με καθημερινή λεκτική/σωματική κακοποίηση και εξευτελισμούς μπροστά σε τρίτους.

3

Ο Φρέντερικ Τρεβς ένας ιατρός με κατεύθυνση στην έρευνα ανθρώπων με σοβαρές παραμορφώσεις ανακαλύπτει τον Μέρρικ και ζητά από τον Ρος να τον εξετάσει. Τα κίνητρά του δεν είναι απολύτως ανιδιοτελή  καθώς θέλει συγκαλυμμένα να αναδειχθεί μέσα από τις έρευνες αυτές για να αποκτήσει φήμη και πλούτο. Εν τέλει καταφέρνει να περιλάβει τον Μέρρικ υπό την κατοχή του για να του προσφέρει έναν καλύτερο τρόπο ζωής, σύμφωνα με τις ανάγκες του και τελικά να τον μετατρέψει σε ένα επιστημονικό «αξιοθέατο» στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας.

Η παράσταση αρχίζει με μια εφιαλτική και πνιγηρή ατμόσφαιρα. Άμεσως οι θεατές μεταφέρονται σε ένα υπαίθριο τσίρκο όπου άνθρωποι με μάσκες τριγυρίζουν κρατώντας φωτεινές ράβδους (φωτόσπαθα). Η δράση είναι συμπυκνωμένη ενώ η μικρή αίθουσα του θεάτρου με φυσικότητα και ευκολία μεταμορφώνεται  από τσίρκο σε εσωτερικό πλούσιας οικίας. Η μετάβαση γίνεται εφικτή με τη βοήθεια των αστραπιαίων εναλλαγών στους φωτισμούς: από βαθύ σκοτάδι σε άπλετο φως και αντίστροφα, των μασκών στα πρόσωπα των ηθοποιών να υποδηλώνουν μαζί με το ποιόν τους, την οικονομική /ταξική θέση τους στη κοινωνία και ενός έργου τέχνης με διφορούμενο θέμα.

2

Ο Δημήτρης Καρατζιάς υποδύεται τον Άνθρωπο Ελέφαντα. Η ερμηνεία του είναι άρτια, λόγω του ότι φέρνει εις πέρας τη φιλοδοξία να επικοινωνήσει στους θεατές την ιστορία και τη προσωπικότητα ενός ανθρώπου κακοποιημένου στο έπακρο που δεν έπαψε ποτέ να είναι πράος, ευγενικός και δημιουργικός. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης! Η προσέγγιση της αληθινής αριστουργηματικής ιστορίας του Μέρρικ είναι η συγκινητική απόδειξη πως ακόμα και αν κάποιος είναι τερατόμορφος εξωτερικά, δε σημαίνει απολύτως τίποτα για τον εσωτερικό του κόσμο και τις αρετές του. Ένα από τα πολλά μηνύματα της παράστασης είναι πως δεν αποτελεί κριτήριο για χαρακτηρισμούς η εμφάνιση αλλά ο πλούτος και η ομορφιά μέσα στη ψυχή.

1

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μαρλένα Γεωργιάδη

Δραματουργική επεξεργασία- Διασκευή-Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Μάσκες: Ελένη Σουμή

Κατασκευή μάσκας Ελέφαντα: Σωκράτης Παπαδόπουλος

 

Διανομή:

Δημήτρης Καρατζιάς, Περικλής Μοσχολιδάκης, Μαρία Καβουκίδη, Στέλιος Καλαϊτζής, Μιχάλης Καλιότσος, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Σοφία Ρουβά.

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος : 16€

Προπώληση εισιτηρίων: 14€

Φοιτητές/Άνεργοι/ Α.Μ.ΕΑ/ Πολύτεκνοι: 12€

 

Από 4/10/2019 έως 31/01/2020

Κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:15.

Διάρκεια: 90΄ λεπτά.

Πολυχώρος Vault: Μελενίκου 26 Γκάζι (περίπου 8’ λεπτά από το μετρό Κεραμεικός).