Το e-woman πάει θέατρο: Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω

Το e-woman πάει θέατρο: Κατανόησε με ή σε καταβροχθίζω

Ο Κοραής Δαμάτης σκηνοθετεί ένα θεατρικό «ντοκιμαντέρ» βασισμένο σε έρευνες και στοιχεία των αρμόδιων φορέων για τα δικαιώματα κάθε παιδιού από 0-18 ετών.

Τα ευρήματα είναι άκρως απογοητευτικά καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, τα αναφαίρετα δικαιώματα καταστρατηγούνται με το χειρότερο τρόπο που ενίοτε ξεπερνά και κάθε διεστραμμένη φαντασία.

Η ομάδα Ανδρομέδα παρουσιάζει μερικές ενδεικτικές ιστορίες παιδιών από όλο τον κόσμο, αφηγούμενη τις βάναυσες εμπειρίες που βίωσαν αγόρια και κορίτσια στα χρόνια της αθωότητας τους θεμελιώνοντας τις προσωπικότητες τους βάσει αυτών.

ju

Το ταξίδι ανά την υφήλιο αρχίζει με αναφορές στη παιδική εργασία, η οποία σύμφωνα με την έκθεση της unicef του 1996, συνεχίζει να υφίσταται χωρίς κανένα εμπόδιο απασχολώντας παιδιά από 5-14 ετών σε συνθήκες βλαπτικές για τον οποιοδήποτε, πόσο μάλλον για παιδιά στην ανάπτυξη.

Η κατάσταση χειροτερεύει όταν γίνεται γνωστή και η «τιμή» ενός μικρού σκλάβου στην Αφρική ή την Ασία που ξεκινά από 90 δολάρια. Υπάρχουν 30 εκατομμύρια σκλάβοι στον κόσμο, με το 50% αυτών να είναι παιδιά και έφηβοι. Σε αυτά δεν υπολογίζονται ανήλικοι πρόσφυγες οι οποίοι εύκολα γίνονται θύματα απαγωγών, τράφικινγκ, σεξουαλικής κακοποίησης, καταναγκαστικής υποπληρωμένης εργασίας και στόχος για λαθρεμπόρους οργάνων.

j

Η περιπλάνηση στο χάρτη ενός κόσμου σκοτεινού, χωρίς καμία συμπόνια συνεχίζεται με περιστατικά όπως εγκατάλειψη παιδιών από τους γονείς τους, βίαιη κακοποίηση κυρίως κοριτσιών είτε από άτομα της οικογενείας είτε από μια καταστροφική τυχαία στιγμή και παιδιών τα οποία λόγω φύλου ή φυλής αντιμετωπίζονται σεξιστικά, ρατσιστικά και απάνθρωπα χωρίς καν να λογίζονται σαν άνθρωποι.

Ο Κοραής Δαμάτης μέσα από την ευαισθησία της σκηνοθετικής του δεξιοσύνης έχει αναλάβει και τη σύνθεση των κειμένων. Το αποτέλεσμα είναι  ειλικρινείς, απλοϊκές εξομολογήσεις παιδιών να «κατακλύζουν» τη σκηνή με ανείπωτα δράματα που δεν αξίζουν σε κανένα.

Στην σχεδόν ρεαλιστική αναπαράσταση των παραπάνω έρχονται να προστεθούν η εξαιρετικής αισθητικής κούκλες και μάσκες της Ελένης Σουμή που κάνουν τους θεατές να ξεχνούν τους ανθρώπους πίσω από αυτές και να ενσωματώνονται στην διήγηση του κάθε παιδιού.

1

Η μουσική του Χρήστου Κότσι μεταφέρει με ευέλικτο τρόπο στις διαφορετικές γωνιές του κόσμου, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο τη κάθε ενότητα ενώ οι ερμηνείες των μελών της ομάδας Ανδρομέδα είναι άπειρα συναισθηματικές.

Η προσέγγιση τους  αναφορικά με τις καταστάσεις που πραγματεύονται δημιουργεί σύνθετο προβληματισμό στο θεατή ακόμα και μετά το πέρας της παράστασης, με αφορμή μια αθέατη πλευρά της πραγματικότητας, που δε θέλει κανένας να αντιμετωπίσει γιατί είναι ανάλγητη, νοσηρή και τερατώδης σα τα ένστικτα υπανάπτυκτων ατόμων που συχνά είναι και υποκινητές τόσης δυστυχίας.

 

Συντελεστές:

Σύνθεση κειμένων-σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Κούκλες-μάσκες: Ελένη Σουμή

Μουσική: Χρήστος Κότσι

Σκηνικά-κουστούμια: Παύλος Ιωάννου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης

 

Ερμηνεία (αλφαβητικά): Φανή Γρύλλη, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Ντίνα Κούκου, Δημήτρης Μακρής, Σοφία Ρούβα, Γιάννης Τριαντάκης, Αναστασία Τσούτση

Φωνές: Περικλής Μοσχολιδάκης, Κοραής Δαμάτης

Έρευνα κειμένων: Κοραής Δαμάτης, Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

 

Πολυχώρος VAULT: Μελενίκου 26, Γκάζι.

Παραστάσεις: Τετάρτη και Πέμπτη 21:00.