Μηνύματα Χριστουγέννων μέσα από διάσημους πίνακες ζωγραφικής

Μηνύματα Χριστουγέννων μέσα από διάσημους πίνακες ζωγραφικής (pixabay)

Πόσα μηνύματα μπορούν να περάσουν τα Χριστούγεννα; Το eWoman επέλεξε τέσσερις πίνακες εποχής για να σας δείξει τα πιο σημαντικά και διαχρονικά μηνύματα των Χριστουγέννων. Μηνύματα που αγγίζουν όλη την ανθρωπότητα. Τα Χριστούγεννα λοιπόν μέσα από τέσσερις πίνακες εποχής.

1. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, Albert Chevallier Tagler 1911

albert-ewoman_2

Χριστούγεννα και οικογένεια πάνε μαζί. Και είναι αλήθεια. Η ζεστασιά της οικογένειας και η θαλπωρή της είναι αυτή που θα δώσει την μαγεία και την λάμψη στις γιορτές γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Μην ξεχνάτε ότι όλα ξεκίνησαν από την οικογένειά Του. Η αγάπη και η ενότητα αυτής της οικογένειας ακολούθησε το λαμπερό αστέρι και την οδήγησε στη Θεία φάτνη.Εκεί που γεννήθηκε ο Χριστός. Τόσο απλά. Τόσο λιτά. Με πολλή όμως αγάπη και στοργή.
Η συνταγή λοιπόν για ευτυχισμένα Χριστούγεννα είναι η μαγεία της οικογένειας.
Γι' αυτό αυτές τις μέρες αφήστε έξω την καθημερινότητα. Τις υποχρεώσεις. Και ζήστε μαζί με την οικογένειά σας την μαγεία των Χριστουγέννων. 
Στολίστε το δέντρο όλοι μαζί με αγάπη. Αξίζει σε κάθε οικογένεια.

2. Το πρωινό των Χριστουγέννων, Καρλ Λάρσον 1894

karl-ewoman_0

Και αφού μιλήσαμε για οικογένεια και το σημαντικό μήνυμα που περνάει τις γιορτινές μέρες δεν θα μπορούσε να λείπει αυτός ο πίνακας.
Τα παιδιά! Το παιχνίδι τους. Η ζωντάνια τους. Η αφέλεια τους. Η αγνότητα τους.
Για τα παιδιά τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτινή κατάσταση την οποία αξίζουν να την ζήσουν όπως τους αξίζει. Με απόλυτη παιδικότητα.
Η παιδικότητα των Χριστουγέννων κρύβει ένα σημαντικό μήνυμα για αυτές τις μέρες.
Τώρα που τα παιδιά δεν θα είναι στο σχολείο αφήστε τα να σας οδηγήσουν και να σας μυήσουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων με την παρουσία τους.

3. Η γέννηση του Χριστού, Βλαντιμίρ Μποροβικόβσκι 1790

vladimir-ewoman_0

Δεν θα ήταν δυνατόν να μην υπάρχει αποτυπωμένη σε πίνακα η γέννηση Του. Το χαρμόσυνο νέο που οδήγησε τους μάγους στη Φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός.
Η γέννηση του συμβολίζει πολλά πράγματα. Την αρχή. Την εξέλιξη. Την ζωή. Το θαύμα της ζωής. Την ελπίδα.
Αυτό το μικρό πλασματάκι που γεννήθηκε την Άγια Νύχτα έγινε σύμβολο της Χριστιανοσύνης και της ανθρωπότητας.
Το παράδειγμα του Ιησού Χριστού δείχνει ότι το κάθε παιδί μπορεί να φτάσει πολύ πιο μακριά από αυτό που φαίνεται ότι μπορεί να κάνει ένα τόσο δα μωρό.
Όπως το Θείο Βρέφος, γεννήθηκε και εκπλήρωσε τον σκοπό που ήρθε στη Γη. Έτσι και το οποιοδήποτε άλλο βρέφος οι γονείς του οφείλουν να το αφήσουν να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Αυτόν τον δρόμο για τον οποίο επιλέχθηκε να τον περπατήσει. Με δυσκολίες. Με χαρές. Με γέλια. Με κλάματα. Με θυσίες.
Η γέννηση του Χριστού περνάει ένα σημαντικό μήνυμα σε κάθε γονιό. Η Παναγία μας έκανε τα πάντα για να τον γεννήσει. Τον προστάτεψε και τον άφησε να πάει εκεί που ανήκε χωρίς να δειλιάσει στιγμή. Γιατί το κάθε παιδί ανήκει στο δικό του μέλλον.

4. Παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων λένε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, Νικηφόρος Λύτρας 1872

lutras-ewoman_0

Δίκαια ο κορυφαίος Έλληνας καλλιτέχνης πήρε τον τίτλο,ο ζωγράφος των Χριστουγέννων. Με τον πίνακα αυτό περνάει ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Τα Χριστούγεννα είναι ενότητα. Τα Χριστούγεννα αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα.
Το Θείο Βρέφος συμβολίζει  όλα τα παιδιά του κόσμου. Ανεξαρτήτως χρώματος και εθνότητας. Μόνο η αρμονία και η ειρήνη μπορούν να ενώσουν την διαφορετικότητα. Όχι ο πόλεμος και η βία,όπως βλέπουμε στις μέρες μας.
Το κάθε παιδί πρεσβεύει ένα  Έθνος. Μια κουλτούρα. Μια ιστορία. Και το όμορφο είναι να την μεταδώσει στα άλλα παιδιά χωρίς καμία πίεση.
Οι λαοί μπορούν να μοιραστούν. Να ανταλλάξουν. Να μεταλαμπαδεύσουν. Όχι όμως να ακρωτηριάσουν. Είτε τους ίδιους είτε τους άλλους.
Όλα τα Έθνη μπορούν να εναρμονιστούν σε μια παλέτα χρωμάτων δημιουργώντας τον πιο όμορφο πίνακα. Όπως αυτόν.
Αφήστε τα παιδιά να χορέψουν μεταξύ τους. Να τραγουδήσουν. Να παίξουν. Να οδηγήσουν τους ενήλικες στην αλήθεια που βρίσκεται πίσω από την Θεία Γέννηση. Το θαύμα της φύσης. Το σημαντικότερο γεγονός ανά τους αιώνες είναι η ανθρώπινη ύπαρξη. Όποια καταγωγή και να 'χει. Όποιο Έθνος και να πρεσβεύει. Γιατί ρατσιστής και εθνικιστής δεν είναι αυτός που προστατεύει το Έθνος του ενώ απειλείται. Αλλά αυτός που καταστρέφει τα άλλα Έθνη. Ας σταματήσει εδώ το κακό.

Καλά Χριστούγεννα!