Η συνταγή της ημέρας: Χωριάτικη παστουρμαδόπιτα!

Η συνταγή της ημέρας: Χωριάτικη παστουρμαδόπιτα!

Παστουρμαδόπιτα η πρώτη πίτα της χρονιάς που φιλοξενεί σήμερα το ewoman, που θα μπορούσε άνετα να τελεί σε...χρέη ως και βασιλόπιτας! Μια χορταστική πίτα και ιδιαίτερη για  μερακλήδες! 

Σε άλλες περιπτώσεις γλυκιά και σε άλλες αλμυρή, η βασιλόπιτα, το πιο Πρωτοχρονιάτικο έθιμο μαζεύει γύρω της οικογένειες, παρέες, συλλόγους,  ακόμη και αγνώστους, όχι μόνο κατά την πρώτη μέρα του χρόνου, στο κυνήγι της καλοτυχίας για τη νέα χρονιά που αντιπροσωπεύει το φλουρί!!

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο για πίτες

8-10 φέτες παστουρμάς

200 γρ. κασέρι, τριμμένο

2 ντομάτες, μέτριες

1 ματσάκι μαϊντανό + λίγο δυόσμο (προαιρετικά)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι- πιπέρι

1 αυγό

παπαρουνόσπορο ή σουσάμι (προαιρετικά) 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Αφαιρούμε το τσιμένι από τον παστουρμά και τον ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τον βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το κασέρι.

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις στύβουμε μέσα σε ένα μπολ ώστε να φύγουν όλα τα ζουμιά και τα σποράκια τους. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη και σκουπίζουμε τις ντομάτες με ένα χαρτί ώστε να φύγει η υγρασία.

Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, (τον μαϊντανό, τον δυόσμο) και τα προσθέτουμε στο μπολ με τον παστουρμά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, πολύ πιπέρι, αλάτι και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε λαδόκολλα σ' ένα ταψάκι κι απλώνουμε τα μισά φύλλα αφού τα λαδώνουμε ένα ένα.

Στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα με τον παστουρμά ομοιόμορφα, και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα!

* Δεν ξεχνάμε να βάλουμε ένα κέρμα σε περίπτωση που προορίζεται για βασιλόπιτα!

Αλείφουμε με το αυγό, τρυπάμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι το πάνω φύλλο της πίτας, ώστε να βγουν οι υδρατμοί κατά το ψήσιμο και πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι.

Ψήνουμε για 40-50' μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Καλοφάγωτη και καλή χρονιά!

* Η συνταγή κι η φωτογραφία είναι της φίλης του ewoman, κ. Πίτσας- Καλλιόπης  Παπαδοπούλου, την οποία κι ευχαριστούμε θερμά!