Το ewoman πάει θέατρο: Σημάδια στην ομίχλη

Το ewoman πάει θέατρο: Σημάδια στην ομίχλη

Το θεατρικό έργο του βραβευμένου αμερικανού συγγραφέα Στίβεν Σακς παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Πρόκειται για μια σπαρταριστή κωμωδία με έντονο το κωμικοτραγικό στοιχείο. 

Ο συγγραφέας βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία που συνδυάζει Τέχνη, τα όρια μεταξύ φαντασίας και εμμονής, την ταξική πάλη και τα στερεότυπα. Οι πρωταγωνιστές του είναι η Μώντ Γκούντμαν, μια άνεργη μπαργούμαν με απόπειρα αυτοκτονίας στο ενεργητικό της και ένας σνομπ κύριος της υψηλής κοινωνίας, ο Λάϊονελ Πέρσυ, εκτιμητής τέχνης στο επάγγελμα.

Οι δυο τους συναντιούνται στο σπίτι της Μώντ η οποία ισχυρίζεται πως έχει στη κατοχή της έναν αυθεντικό, πρώιμο πίνακα του εξπρεσιονιστή ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ. Ωστόσο ο τρόπος που βρέθηκε στα χέρια της δεν είναι ο ενδεδειγμένος, καθώς κατά την κοινωνία, είναι αδύνατο κάποια με τα δικά της χαρακτηριστικά να έχει στην κατοχή της ένα τέτοιο πίνακα. 

Ο Λαίονελ Πέρσυ είναι σκωπτικός απέναντι στη Μώντ και την υποτιμά με κάθε ευκαιρία. Όσο διαρκεί η επίσκεψη του στο σπίτι της οι διάλογοι τους κλιμακώνονται και λεπτομέρειες για τις ζωές τους, τους κάνουν να μη φαίνονται τόσο ασύμβατοι όσο αρχικά.

Τα σκηνικά σε συνδυασμό με τα ηχητικά τοπία της Λιάνας Τζερεφού, θυμίζουν το εσωτερικό ενός σπιτιού στη μέση του πουθενά με ανάλογη αισθητική οικίας που θα προτιμούσε μια γυναίκα σα τη Μώντ. Η Ράνια Σχίζα αποδεικνύει πως είναι εξίσου ταλαντούχα και στη κωμωδία και στο δράμα, δίνοντας μια τραγική κωμικότητα σε όσα λεει και πράττει με απότομες εναλλαγές διάθεσης όπως απαιτεί ο ρόλος της Μώντ.

Ο Νίκος Παντελίδης δίνει την καλύτερη του ερμηνεία, τη στιγμή που υποδυόμενος τον εκτιμητή τέχνης καταφέρνει να μεταδώσει την αγάπη για τη δουλειά του. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει, το πάθος του με τη γνησιότητα των πινάκων, δεν του αφήνει περιθώρια λάθους εκτίμησης, καθώς σχεδόν διαισθητικά «ακούει» να του «μιλάνε» τα χρώματα και οι τεχνικές πάνω στο καμβά.

simadia2-ewoman

Η παράσταση μετατρέπει τους θεατές σε σιωπηλούς επισκέπτες στο σαλόνι της Μώντ αφήνοντας τους ένα γλυκόπικρο συναίσθημα μετά το πέρας της επίσκεψης του Λάιονελ και το φαινομενικά ρεαλιστικό αποτέλεσμα αυτής. Διασκεδαστικές στιγμές γέλιου, χημεία μεταξύ των ηθοποιών και ομιχλώδεις καταστάσεις κατακλύζουν την αίθουσα δημιουργώντας αγωνία για την εξέλιξη της ιστορίας.

 

Συντελεστές:

Κείμενο: Στιβεν Σακς

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Ηχητικά τοπία: Λιάνα Τζερεφού

Διανομή: Ράνια Σχίζα, Νίκος Παντελίδης

Πληροφορίες παράστασης:

Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:30 μέχρι 02/02/20.

Πολυχώρος Vault: Μελενίκου 26, Γκάζι.

 

Διάρκεια παράστασης: 90΄

 

Γενική είσοδος: 13€