
Το γιούλμπασι, ένα εξαιρετικά γευστικό φαγητό, φιλοξενεί σήμερα το ewoman!
Το γιούλμπασι αποτελείται από κομμάτια ψαχνού κρέατος, 3 ειδών και είναι ιδανική επιλογή για κάθε εορταστικό τραπέζι, όχι μόνο για τη νοστιμιά του, αλλά και γιατί χρειάζεται ελάχιστη προετοιμασία από τη νοικοκυρά! Η μόνη του απαίτηση είναι το σιγανό πολύωρο ψήσιμο (τουλάχιστον 3 ώρες!) και βγάζει ασπροπρόσωπη κάθε οικοδέσποινα!
Υλικά :
2 κιλά ανάμεικτου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνίσιο μπούτι)
1 φλ. καφέ παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 πιπεριές
2-3 σκελίδες σκόρδο
300-400 γρ. τυρί καλαθάκι ή κεφαλογραβιέρα
2- 3 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
1 κ.γ. τριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. κοφτό ρίγανη
αλάτι
Εκτέλεση:
Κόψτε όλα τα κρέατα σε κύβους μετρίου μεγέθους, τα κρεμμύδια σε φέτες, τις πιπεριές σε ροδέλες και τα σκόρδα σε 2-3 κομμάτια κάθε σκελίδα. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε πήλινη γάστρα μαζί με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά κι αφήστε τα να σταθούν 1-2 ώρες να μαριναριστούν πριν το βάλετε στον φούρνο.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C. Κόψτε και το τυρί σε κύβους και προσθέστε το στο φαγητό πριν το βάλετε στον φούρνο.
Κλείστε το καπάκι της γάστρας, ώστε να μην διαφύγει ο ατμός και τα αρώματα του φαγητού. (ΧΩΡΙΣ να προσθέσετε καθόλου νερό.)
Μετά από 45' κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 170°C και αφήστε να σιγοψηθεί για ακόμη δύο ώρες.
Βγάλτε το γιούλμπασι από τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί για μισή ωρίτσα.
Συνοδεύεται ιδανικά με ριζότο, πουρέ, ή ψητές πατάτες και σερβίρεται ζεστό!
Tip:
Μπορείτε να φτιάξετε το γιούλμπασι τυλιγμένο σε λαδόκολλα σε περίπτωση που δεν έχετε πήλινη γάστρα. Σ΄αυτήν την περίπτωση προσθέστε κι ελάχιστο νερό.
Καλή όρεξη!!