Το ewoman πάει θέατρο: Το όνειρο της διπλανής πόρτας

Το ewoman πάει θέατρο: Το όνειρο της διπλανής πόρτας

 

Η εύθυμη κωμωδία του Νήλ Σάιμον σε μετάφραση /διασκευή Μιμής Ντενίση και σκηνοθεσία από το Μανώλη Ιωνά, πραγματεύεται μια καθημερινή ιστορία η οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα οπουδήποτε στον κόσμο και να συμβεί στον καθένα. 

oneiro3-ewoman

Σε ένα διαμέρισμα στην Αμερική ένας συγγραφέας και ένας εκδότης έχουν κοινό σκοπό να εκδώσουν ένα έντυπο που θα στηλιτεύει όλα τα κακώς κείμενα της χώρας, θα ασκεί έντονη κριτική στους πολιτικούς και θα αφυπνίζει τους αναγνώστες ώστε να μη πέφτουν θύματα λαοπλάνων υποσχέσεων. Στόχος του περιοδικού είναι όποιος το διαβάσει να σκέφτεται περισσότερο πολιτικοποιημένα παρά κομματικοποιημένα. 

Η άφιξη μιας συντηρητικής, συμβατικής και φιλήσυχης επαρχιώτισσας στο διπλανό διαμέρισμα διαταράσσει τις ισορροπίες και δημιουργεί απίστευτα κωμικά δρώμενα με πνευματώδεις ατάκες. Τη στιγμή που μια από τις πέντε αισθήσεις, η όσφρηση, ενεργοποιείται και στέλνει σήματα προς όλες τις κατευθύνσεις ακριβώς τότε οι καταστάσεις εκτός από αστείες εξελίσσονται σε σχεδόν αποκλίνουσες.

oneiro2-ewoman

Τα σκηνικά του Νίκου Κασαπάκη συνυφαίνουν τον έναστρο ουρανό της Αμερικής με ένα περιβάλλον κατάλληλο για τους δυο συγκατοίκους δίνοντας την αίσθηση πως η σκηνή είναι ένα νοσταλγικό, ρομαντικό δωμάτιο βγαλμένο από κόμικ. Την αισθητική αυτή ενδυναμώνουν οι φωτισμοί του Μανώλη Μπράτση οι οποίοι δίνουν μια ονειρώδη διάσταση σε όλη την παράσταση δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο της.

oneiro-ewoman

Ο Περικλής Λιανός στο ρόλο του εκδότη, χαρίζει άφθονο γέλιο με τις εκφράσεις του προσώπου του και τα μονίμως καυστικά του σχόλια για τη ζωή, τη δουλειά και τους γύρω του. 

Ο Μιχάλης Μαρκάτης στο ρόλο του συγγραφέα είναι νευρωτικός, άτσαλος χωρίς καμία συναισθηματική ευφυία και εμπειρία πράγμα που τον οδηγεί από το ένα ατόπημα στο άλλο.

Η Ειρήνη Παπαδημάτου ερμηνεύει πολύ χιουμοριστικά το ρόλο της Σόφι, διογκώνοντας τόσο τις κωμικές πλευρές της όσο και τις θηλυκές όψεις της όπου αυτό χρειάζεται.

Το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των τριών πρωταγωνιστών είναι μια απολαυστική παράσταση που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Συνίσταται ανεπιφύλακτα γιατί συνδυάζει αβίαστο γέλιο με πολιτικές αιχμές.

 

Συντελεστές:

 

Μετάφραση-Διασκευή: Μιμή Ντενίση

Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης

Χορογραφίες-Κίνηση: Ρούλα Κουτρούμπελη

Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης

Πρωταγωνιστούν: Περικλής Λιανός, Μιχάλης Μαρκάτης, Ειρήνη Παπαδημάτου.

 

Σάββατο 21:00 και Κυριακή 18:30

90’ χωρίς διάλειμμα

Τιμές: 13€ , 10€ (μειωμένο).

Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 8 Γκάζι.