Το ewoman πάει θέατρο: Ο Εραστής

Το ewoman πάει θέατρο: Ο Εραστής

Ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Χάρολντ Πίντερ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1930. Είναι εκπρόσωπος του νεωτερικού θεάτρου και σε ηλικία 75 ετών το 2005 έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο τρόπος γραφής του είναι φαινομενικά απλός. 

Σε πιο ενδελεχή ανάλυση εμφανίζονται διάλογοι που όσο εξελίσσονται, εξαφανίζουν τα προσχήματα με υποδόριες στρατηγικές επιβολής εξουσίας και μόνο καταφύγιο των εμπλεκομένων τα απροσδόκητα νοήματα πίσω από τις λέξεις.

erastis3-ewoman

Οι διάλογοι του Πίντερ χαρακτηρίζονται από αδιόρατο σαρκασμό, παιχνιδιάρικο ελαφρώς περιπαικτικό πνεύμα, εύστοχες κωμικές παρατηρήσεις που αποκτούν περισσότερη έμφαση, λόγω των μικρών παύσεων και σιωπών μέσα στο κείμενο. 

Ο συγγραφέας στον «Εραστή» με φλεγματικό χιούμορ δίδει μιαν απάντηση σε παντρεμένα συμβατικά ζευγάρια, ως προς το πως μπορούν να διαχειριστούν την πλήξη και κρίση ταυτότητας που συνήθως γεννούν οι μακροχρόνιες σχέσεις.

Η σκηνοθέτης Λένα Φιλίπποβα παρουσιάζει το θεατρικό έργο, διανθίζοντας το με περιγραφές των συνειδητών και ασυνείδητων φαντασιώσεων/ επιθυμιών και άνεση στην έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων. 

Η Σάρα και ο Ρίτσαρντ είναι ένα ευκατάστατο ζευγάρι χρόνια παντρεμένο που ζει σε ένα καλόγουστο σπίτι εκτός πόλης. Ο Ρίτσαρντ εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος σε μια μεγάλη εταιρεία και η Σάρα φροντίζει το σπίτι, κάνοντας το ζεστό, όμορφο και φιλόξενο για τους δυο τους.

erastis2-ewoman

Καθώς η σχέση έχει φθάσει σε τέλμα και οι δυο σύντροφοι αισθάνονται την έλλειψη επικοινωνίας αλλά και τη βαθιά μοναξιά να τους χτυπάει την πόρτα, αποφασίζουν να αφήσουν και τρίτα άτομα να μπουν στη σχέση τους για να αποκτήσει ενδιαφέρον η ζωή τους. 

Η Σάρα έχει εραστή τον Μαξ (ο οποίος με την συναίνεση και ανοχή του Ρίτσαρντ την επισκέπτεται σπίτι τους συχνά) και ο Ρίτσαρντ έχει συνάψει στενή σχέση με μια ιερόδουλη τη Ντολόρες. Όλα αυτά διαδραματίζονται ταυτόχρονα σαν στρόβιλος που εμπεριέχει μέσα τον έρωτα και τη χαμένη αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Μολονότι οι δυο πρωταγωνιστές είναι απόλυτα εναρμονισμένοι και συμφιλιωμένοι με το γεγονός πως υπάρχουν και άλλα πρόσωπα στη ζωή τους, σε όλη τη διάρκεια της παράστασης οι ρόλοι και τα προσωπεία, διαδέχονται το ένα το άλλο ενώ οι κλειστοί χώροι όπου διαδραματίζονται τα τεκταινόμενα συμβολίζουν την αίσθηση του αδιεξόδου και της απομόνωσης του ζευγαριού.

erastis-ewoman

Η Χρύσα Κοτταράκου και ο Κωνσταντίνος Παράσης ταιριάζουν ερμηνευτικά αλλά και στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο. Η Χρύσα Κοτταράκου υποδύεται μια αριστοκρατική, ευγενική και καλλιεργημένη νεαρή σύζυγο και ο Κωνσταντίνος Παράσης έναν εξαιρετικό πολλά υποσχόμενο επαγγελματία με χιούμορ και δυναμισμό. 

Βασικά χαρακτηριστικά της σχέσης τους είναι η μεγάλη αγάπη που τους ενώνει και ο πολιτισμένος τρόπος με τον οποίο μοιράζονται τα πάντα. Ακόμα και αυτά που θα έπρεπε να μείνουν στο σκοτάδι. Μια ιδιαίτερη πρόταση για θέατρο που με κωμικό τρόπο διεισδύει στα καθημερινά προβλήματα και προσφέρει μια ανατρεπτική οπτική γωνία για τις συντροφικές σχέσεις και την αναζωογόνηση αυτών.

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Χάρολντ Πίντερ

Σκηνοθεσία: Λένα Φιλίπποβα

Μετάφραση: Χρύσα Κοτταράκου

Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπουρδά

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Ζέρβα

Παραγωγή: Εταιρεία θεάτρου ΗΘΩ

Παίζουν: Χρύσα Κοτταράκου, Κωνσταντίνος Παράσης

 

Ημέρες παραστάσεων

Σάββατο: 21:30

Κυριακή: 19:00

Τιμές

Γενική είσοδος: 13€

Μειωμένο: 10€

 

Διάρκεια: 70’

Θέατρο Επί Κολωνώ: Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός

Τηλ.: 2105138067