Το ewoman πάει θέατρο: Superwoman

Το ewoman πάει θέατρο: Superwoman

Η ομάδα Plan Bee παρουσιάζει την παράσταση Superwoman με κεντρικό άξονα τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία: Από τις πρώτες προσπάθειες για ισότητα, μέχρι το σημερινό αποτέλεσμα το οποίο περνάει από διάφορες φάσεις και αντιφάσεις.

Η σκηνική αυτή σύνθεση βασίζεται σε ερωτηματολόγια με αποδέκτη τη σύγχρονη γυναίκα, κείμενα-αφηγήσεις  γυναικών του προηγούμενου αιώνα και αποσπάσματα των απόψεων της πρώτης ελληνίδας φεμινίστριας Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία σε καίρια σημεία της παράστασης εμφανίζεται σε video wall και μοιράζεται με το κοινό, το πως φαντάζεται τη χειραφετημένη γυναίκα που έχει αφήσει πίσω της στερεοτυπικές αντιλήψεις που δεν προάγουν κανένα.

superwoman1-ewoman

Η θεατρική σκηνή θυμίζει εσωτερικό ανακατωμένου νοικοκυριού με διάσπαρτα καλάθια μπουγάδας και ψηλοτάκουνα παπούτσια. Στο βάθος ο Σταύρος Παργινός παίζει αρμονικά τσέλο. Η όλη εικόνα προοικονομεί ένα από τα στερεότυπα που πρόκειται να αποδομηθεί: Αποστολή της γυναίκας είναι τα οικοκυρικά ενώ δε πρέπει να ξεχνάει να πατάει δυνατά σε ψηλά λεπτά τακούνια.

superwoman2-ewoman

Οι τρεις πρωταγωνίστριες κάνουν δυναμική είσοδο και ένα κολλάζ  ιστοριών γύρω από το σεξισμό, μυεί τους θεατές σε διάφορα στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να υποτάσσεται σε αυτά και να τα ακολουθεί με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια.

Ξεσκονόπανα, απορρυπαντικά, γόβες και γυναικεία εσώρουχα δίνουν τη δική τους ξεχωριστή νότα στα δρώμενα. Τα στοιχεία μιούζικαλ, οι ενδυματολογικές επιλογές που θυμίζουν εργαζόμενη γυναίκα/ εργάτρια μαζί με τις καθηλωτικές ερμηνείες των τριών γυναικών αφήνουν πολλά  ερωτηματικά για τη γυναίκα του σήμερα.

Είναι ευχαριστημένη από τη ζωή της;

Έχει απελευθερωθεί από όσα την κρατούν πίσω;

Είναι έτοιμη να ζήσει την ανεξαρτησία της στο έπακρο;

3superwoman2-ewoman

Η παράσταση συστήνεται ανεπιφύλακτα για κοινωνικό προβληματισμό, πάνω σε θέματα ισότητας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάθε αλλαγή ατομική ή συλλογική ξεκινάει πρώτα από το ίδιο το άτομο καθώς το πως επιτρέπει κάποιος να του φέρονται είναι επιλογή και όχι αναπόφευκτο μη αναστρέψιμο γεγονός.

 

Συντελεστές

Ιδέα- σκηνοθεσία: Λήδα Σιαμίτα

Δραματουργία: Ομάδα Plan BEE

Eρμηνεία: Έλλη Δάδηρα, Λήδα Σάμιτα, Μαριλίζα Χρονέα

Τσέλο: Σταύρος Παργινός

Video Art: Μικές Γλύκας

Faust: Καλαμιώτου και Αθηναίδος 11

Για 8 παραστάσεις κάθε Τετάρτη από 29/01- 18/3

Ώρα έναρξης: 20:30

Διάρκεια: 80΄

Τιμές : 5-15€