Μήπως έχεις εθιστεί στη ζάχαρη;

Μήπως έχεις εθιστεί στη ζάχαρη;(pixabay)

Η ζάχαρη βρίσκεται πλέον παντού. Ακόμα και σε σημεία που δεν τα είχες σκεφτεί όπως το ψωμί του τοστ, οι  σάλτσες κι ένα σορό άλλα προϊόντα του εμπορίου. 'Ετσι στη σύγχρονη διατροφή έχουμε γίνει χωρίς να το αντιληφθούμε sugar addicts με συμπτώματα κανονικά εθισμού που επιβαρύνουν το συκώτι μας και τα επίπεδα ουρικού οξέος. Φυσικά δεν μιλάμε να κόψεις μαχαίρι τις γλυκές επιθυμείες αλλά να είσαι προσεκτική. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης δείχνει άμεσα τα σημάδια της όπως: 

Aναζητάς διαρκώς κάτι γλυκό. Η επιθυμία σου προέρχεται από τον εθισμό σου στη ζάχαρη. Όσο περισσότερη ζάχαρης τρως τόσο περισσότερο την επιθυμείς.

Παρατηρείς σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή σου (υποτονική, υπερβολικά κουρασμένη). Λογικό αφού η ζάχαρη απογειώνει την ινσουλίνη σου και μόλις φύγει η επήρειά της πέφτεις και το mood σου.  Κι αυτό μέχρι την επόμενη δόση ζάχαρης μπαίνοντας έτσι σε ένα φαύλο κύκλο που συνέχεια της αναζητάς για να σε ανεβάσει. 

'Εχεις αποκτήσει ενήλικη ακμή. Ίσως τελικά να μη φταίει μόνο το άγχος και η κακή ρουτίνα ομορφιάς αλλά η αδυναμία σου σε κάθετι γλυκό. 

Θαμπή επιδερμίδα. Δυστυχώς η υπερβολική ζάχαρη στη ζωή σου είναι ένα τοξική για το δέρμα καθώς του προκαλεί οξύδωση. Τα νέα δεν είναι καλά για τις γλυκατζούδες που ίσως έρθουν αντιμέτωπες μακροπρόθεσμα με ρυτίδες και όψη κουρασμένης επιδερμίδες που θα οφείλεται στα πολλά γλυκά. 

Αύξηση βάρους. Εδώ τα λόγια είναι περιττά αφού η αδυναμία σου στα συσκευασμένα τρόφιμα, μπισκότα και junk σνακ που αποτελούν παγίδες ζάχαρης είναι αυτά που ανέβασαν το δείκτη της ζυγαριάς. Ακόμα, η ζάχαρη κάνει τεμπέλη τον μεταβολισμό σου. 

Δόντια που χαλάνε εύκολα. Θυμάσαι που όταν ήμασταν μικρές μας ενοχλούσε εκείνο το "όχι πολλά γλυκά. Χαλάνε τα δόντια". Ε, είχαν δίκιο.

Τι μπορείς να κάνεις: 

  • Μείωσε την πρόσληψη ζάχαρης σε γλυκά στην καθημερινότητά σου!
  • Δώσε στον εαυτό σου την απόλαυση του γλυκού σε ειδικές περιπτώσεις όπως ένα δείπνο με φίλους ή μία γιορτή. 
  • Περιόρισε τα συσκευασμένα τρόφιμα. Καλό θα είναι να παρασκευάζεις και μόνη σου την τροφή σου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείωσε τις λιχουδιές που είναι σε συσκευασία.
  • Αντικατέστησε την επιθυμία για ζάχαρη με φρούτα.
  • Διάβαζε καλά τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα αγοράσεις ώστε να ξέρεις τι τρως. Προτίμησε τη στέβια ένα εξαιρετικό υποκατάστατο. 
  • Λιγότερη ζάχαρη σημαίνει περισσότερη ευεξία και χαρά. Ζήσε sugar free γιατί είσαι ήδη πολύ γλυκιά. 

Το είδαμε εδώ